Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Livet som astronaut

Livet som astronaut er ikke helt ufarligt.

Vær med, når 3 eksperter gør os klogere på, hvad rummet gør ved astronauterne – og hvordan man forbereder sig på en hverdag i rummet.

Køb billetter

Livet som astronaut

Vælg dag
01/04
Livet i rummet, især i vægtløshed, påvirker astronauternes kroppe voldsomt. Her ses JAXA astronaut Akihido Hoshide på rumvandring.

Credit: NASA.

Forskningsstationen Concordia på Antarktis, hvor Nadja Albertsen har været udstationeret gennem ESA.

Credit: IPEV/PNRA – E. Bondoux

Andreas Mogensen skal under sin mission sove med en øremåler fra Aarhus Universitet, som den der ses på billedet her.

Credit: ESA/NASA

Den danske virksomhed Danish Aerospace Company har bl.a. udviklet motionscyklen FERGO, nederst på billedet, som hjælper astronauterne på ISS med at holde deres kroppe ved lige.

Credit: ESA/NASA

Information

Lufttomt rum. Kosmisk stråling. Vægtløshed.

Rummet er bestemt ikke noget let sted at opholde sig.
Dagene flyder sammen, muskler og knogler bliver svagere, og rummet – eller tomrummet – udenfor rumstationens tykke vægge er mildest talt livsfarligt.

Alligevel går mange af os med en astronaut-drøm i maven, og noget af det ypperste i astronauternes verden, er at få lov at bevæge på rumvandring ude i intetheden.

Men hvor farligt er det egentlig at være astronaut? Hvilke udfordringer er der ved at være isoleret fra omverdenen i flere måneder ad gangen? Og hvad sker der med kroppen i det ydre rum?

Vi har inviteret en perlerække af eksperter indenfor i Planetariekuplen, hvor vi stiller skarpt på astronauternes helbred, både fysisk og psykisk – et emne, som Andreas Mogensen i høj grad også har i fokus på sin igangværende mission til Den Internationale Rumstation.

Poul Knudsen er projektleder i Danish Aerospace Company, som efterhånden er fast leverandør til ISS. Senest er Danish Aerospace Companys specialudviklede cykel, FERGO, blevet opsendt til ISS hvor den skal bruges af Andreas Mogensen og hans astronautkolleger.

Poul vil blandt andet gøre os klogere på, hvordan man udvikler det udstyr, der hjælper astronauterne med at holde deres krop og sind ved lige, på de lange ophold i vægtløs tilstand.

Nadja Albertsen er post.doc ved Aarhus Universitet og specialist i, hvordan kroppen reagerer på at leve i et farligt miljø.

Hun har blandt andet arbejdet for ESA, hvor hun har været udstationeret på forskningsstationen Concordia på Antarktis. Her har Nadja gennem et helt år indsamlet data på, hvad der sker med os mennesker, når vi er isoleret i et alt andet end venligt landskab.

Simon Lind Kappel er adjunkt på Aarhus Universitet og en del af projektet Sleep in Orbit, der undersøger astronauters søvnmønstre. Projektet har i øjeblikket udstyr ombord på ISS, i form af en lille øre-måler, som Andreas Mogensen sover med.

Simon vil blandt andet gøre os klogere på udstyret der er ombord på ISS samt hvilke udfordringer astronauterne har, når det handler om søvn, og hvilke konsekvenser det kan have for deres helbred.

Info

Længde: 2 timer og 30 minutter

Sprog: Dansk


Program:

19.15: Velkommen og kort rejse til Den Internationale Rumstation

19.25: Alene i det ydre rum v/ Nadja Albertsen, læge og postdoc på Aarhus Universitet

19.50: Hvordan sover man i rummet? v/ Simon Lind Kappel, adjunkt på Aarhus Universitet

20.15: Pause

20.45: Træningsudstyr i vægtløs tilstand v/ Poul Knudsen, projektleder ved Danish Aerospace Company

21.10: Spørgsmål

21.45: Tak for i aften

 

18. april

Pris: 195 kr. + 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Som årskortholder får du 20 % rabat på din billet.

Ved fremvisning af gyldigt studiekort får du 10% rabat på din billet.

I samarbejde med ESERO Danmark tilbyder Planetarium en særpris på billetter for lærere og undervisere, til netop dette arrangement. Læs mere her.

—————

Det er ikke muligt at anvende fribilletter og billetter med rabat ved særarrangementer som dette, medmindre andet er beskrevet.

Billetter afhentes minimum 30 minutter før arrangementet starter. Ønsker I at opleve vores udstillinger, kom da gerne tidligere.

Købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at fortrydelsesretten bortfalder, når din bestilling er gennemført.

Der er fire kørestolspladser i Planetariekuplen. Pladserne kan ikke købes/bestilles online, men derimod ved henvendelse til billetsalget enten telefonisk (33 12 12 24) eller ved fysisk fremmøde.