Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Danmark i rummet

Andreas Mogensen har i 6 måneder levet og arbejdet på Den Internationale Rumstation, ISS – og med sig ombord havde han store bidrag fra sit hjemland.

Bliv klogere på, hvordan astronauterne ombord på ISS hver dag arbejder med udstyr udviklet af danske virksomheder og universiteter.

Køb billetter

Danmark i rummet

Vælg dag

Information

På trods af vores lille land har Danmark et nationalt space center på DTU, en succesfuld astronaut på Den Internationale Rumstation og afgørende bidrag til utallige internationale rummissioner.

Med mere end 200 virksomheder, der beskæftiger sig med rumfart og rumteknologi, ser vi også en blomstrende dansk rumindustri.

Denne aften skal vi blandt andet høre om den specialudviklede cykel, FERGO, som bliver brugt af Andreas Mogensen og hans astronautkolleger på ISS.

FERGO er det seneste bidrag fra virksomheden Danish Aerospace Company i Odense, som efterhånden er fast leverandør til rumstationen.

Vi får fornemt besøg af Poul Knudsen fra Danish Aerospace Company, som denne aften også vil indvie os i nogle af virksomhedens øvrige teknologier, der i øjeblikket testes ombord på ISS – blandt andet en særlig enhed, der holder øje med astronauternes helbred.

Den danske virksomhed SAGA Space Architects, har udviklet et særligt lyspanel, der bidrager til astronauternes døgnrytme.

Founder og arkitekt Sebastian Aristotelis vil denne aften fortælle os om tankerne bag og hvordan deres teknologi kan forbedre tilværelsen for astronauter ombord på rumstationen og fremtidige rumrejser – men også for os her på planeten.

Astronauterne på ISS er dybt afhængige af leverancer her fra Jorden, uanset om det drejer sig om mad og drikke, reservedele eller videnskabelige instrumenter.

Genanvendelse er en dyd i rummet, og her har Danmark også en finger med i spillet. Jörg Vogel fra virksomheden Aquaporin vil gøre os klogere på, hvordan dansk teknologi kan gøre det mere effektivt at rense vand i rummet.

Peter Thejll og Nicolas Pedersen er to af de forskere, der venter i spænding på de resultater, som kommer ud af Andreas Mogensens arbejde på Den Internationale Rumstation.

Fælles for både Peter og Nicolas er, at de begge gør brug af den helt særlige udsigt, som astronauterne har fra Cupola-modulet på ISS.

Peter er klimaforsker ved DMI og arbejder på at bedre forstå vores vejr og klima, ved at indsamle nye typer data. Jo mere data, vi indsamler, jo bedre kan vores klimamodeller blive – og her kan data fra rummet spille en stor rolle.

Peter vil gøre os klogere på, hvordan astronauter som del af deres arbejde på ISS hjælper med at indsamle data, blandt andet ved at tage nøje planlagte billeder af Månen. Noget også fotografer på Jorden kan hjælpe med.

Nicolas og hans kolleger har udstyret Andreas Mogensen med et kamera, der er lidt ud over det sædvanlige.
Kameraet skal bruges til at tage slowmotion videoer af enorme lyn, der bevæger sig fra voldsomme tordenvejr og ud i rummet.

Vores danske astronaut er ikke helt uerfaren i at tage billeder af lyn fra rummet; allerede tilbage i 2015 fangede Andreas Mogensen nogle vilde fænomener på kamera.

Det er netop disse observationer, som Nicolas nu arbejder videre med og som vi denne aften også bliver indviet i.

Vi glæder os til at fejre Danmarks bidrag til arbejdet på Den Internationale Rumstation!

Info

Længde: 2 timer og 40 minutter

Sprog: Dansk


Program:

19.15: Velkommen og kort rejse til Den Internationale Rumstation

19.25: Poul Knudsen, Projektleder ved Danish Aerospace Company

19.45: Jörg Vogel, VP of Open Innovation, Aquaporin

20.05: Sebastian Aristoteles, Co-founder og Lead architect, SAGA Space Architects

20.25: Pause

20.45: Nicolas Pedersen, Videnskabelig assistent ved Institut for Rumforskning og Rumteknologi, DTU Space

21.05: Peter Thejll, Seniorforsker ved Danmarks Meteorologiske Institut

21.25: Spørgsmål

21.55: Tak for i aften

 

Dato
Torsdag 25. april

Pris: 195 kr.
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Som årskortholder får du 20 % rabat på din billet.
Ved fremvisning af gyldigt studiekort får du 10% rabat på din billet.

I samarbejde med ESERO Danmark tilbyder Planetarium en særpris på billetter for lærere og undervisere, til netop dette arrangement. Læs mere her.

—————

Det er ikke muligt at anvende fribilletter og billetter med rabat ved særarrangementer som dette, medmindre andet er beskrevet.

Billetter afhentes minimum 30 minutter før arrangementet starter. Ønsker I at opleve vores udstillinger, kom da gerne tidligere.

Købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at fortrydelsesretten bortfalder, når din bestilling er gennemført.

Der er fire kørestolspladser i Planetariekuplen. Pladserne kan ikke købes/bestilles online, men derimod ved henvendelse til billetsalget enten telefonisk (33 12 12 24) eller ved fysisk fremmøde.