Særlige åbningstider
Planetarium

Åbent i dag
Kl. 09.30-20.00

Menu
Skoler

Udsyn, indblik og læring

Formålet med undervisningen på Planetarium er at skabe øget bevidsthed om vores eksistens på Jorden og i rummet.

Planetariums undervisning tager udgangspunkt i elevernes nysgerrighed, fantasi og livsverden, for igennem naturvidenskabelige forsøg, undersøgelser og samtaler, at vise astrofysikkens, astronomiens og rumfartsteknologiens relevans.

Herunder finder du vores undervisningstilbud tilrettelagt til de fire klassetrin: Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser.

Kontakt til skoletjenesten:

Telefon 33 12 12 24
Mandag – fredag fra  kl. 9:00 – 15:00
Mail: skole@planetarium.dk

Indskoling

I vores indskolingaktiviteter arbejder vi med de nære fortællinger om vores eget solsystem og hvordan stofferne som eleverne er lavet af, stammer fra universet.

Mellemtrin

Til mellemtrinet arbejder vi med de nære fortællinger, men kigger også ud for at sætte perspektiv på Jordens liv. Vi skaber læring og oplevelser, der tager udgangspunkt fælles mål, men med fokus på elevernes livsverden.

Udskoling

I vores skoleforedrag til udskolingsleverne har vi især fokus på den fysik som astrofysikere bruger til at undersøge universet, men vi dykker også ned i biologien og geografiens mere jordnære overvejelser om liv og levevilkår.

Ungdomsuddannelser

Eleverne på ungdomsuddannelserne kan bl.a. komme på guidede ture, der rummer en unik mulighed for at elever kan møde rollemodeller, der giver dem indblik i alt fra grundstofferne i deres krop, fusion i stjerner og fysikken i sorte huller.

Spørgsmål og svar

Spørgsmål i forbindelse med booking af skolebesøg

Vi vil gerne besøge jer, hvad kan vi se?

Der er flere måder at besøge os på. I kan deltage i et af vores skoleforedrag med efterfølgende forestilling – begge i vores store sal, Kuppelsalen. Skoleforløbene ligger fast tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 10.00 – 12.00.
Tirsdag er tilrettelagt for 8.-10. klasse samt 1.g
Onsdag er tilrettelagt for 5.-7. klasse.
Tirsdag er for de mindste på 0.-4. klassetrin.

 

I kan også vælge at besøge os og se en valgfri forestilling i Kuppelsalen. Her kan I vælge hvilken som helst film og tidspunkt fra vores filmprogram. I kan supplere jeres besøg med en guidetur eller astrofysikeroplæg for en merpris. Læs mere her: GuideturAstrofysikeroplæg
Det er også muligt bare at besøge udstillingen.

Vi vil gerne være med til skoleforedrag, men klassens trin passer ikke til det skoleforedrag på vores besøgsdag. Kan vi få lov at se et andet skoleforedrag?

Vores skoleforedrag ligger fast på de tre ugedage, men hvis du vurderer at elevernes niveau passer sammen med indholdet i dagens skoleforedrag, skal I være velkomne til at deltage. Vi anbefaler dog, at i vælger foredraget, der passer til klassetrinnet.

Hvordan booker vi et besøg?

Al booking foregår online. Gå ind på vores skoleside og vælg, hvordan I ønsker at besøge os. Ønsker I skoleforedrag, udfyld formularen ’Tilmelding til skoleforedrag’ under beskrivelsen af skoleforedrag. Ønsker I en guidetur eller astrofysikeroplæg, så udfyld formularen for netop den aktivitet på hjemmesiden. Skal I have en forestilling med, hvilket vi anbefaler, vær da opmærksom på filmprogrammet for dagen. Vi anbefaler at se en forestilling efter guideturen.

Ønsker I bare at se en forestilling, så undersøg vores filmprogram og udfyld besøgsformularen.
Er der ikke lagt filmprogram for den dag, I påtænker at besøge os, er der mulighed for, at vi kan tilgodese eventuelle filmønsker. I kan vælge blandt de film, vi har på programmet på vores faste starttidspunkter.

Starttidspunkterne er 11.10 (fre-søn), 12.30, 13.50, 15.10, 16.30, 17.50, 19.10 og 20.30 (fre-lør). Ønsker I kun at besøge udstillingen, skal I skrive til skole@planetarium.dk om dato og tidspunkt for besøget. Desuden vil vi gerne vide hvor mange I kommer, aldersgruppe samt navn på skole/institution. Alle bookinger og forespørgsler er først endelige, når I modtager en bekræftelse på mail.

Vi har besøgt jer før, og der bookede vi via mail eller telefon. Kan vi bare gøre det igen?

På grund af nyt bookingsystem skal alle bookinger foregå via udfyldelse af online formular. Har I spørgsmål skal I være velkomne til at skrive til skole@planetarium.dk

Hvad koster det at besøge jer?

Skoleforedrag med film koster 50 kr. per person. En valgfri forestilling koster ligeledes 50 kr. per person. Guideture koster 600 kr. + entré(max 25 personer), mens et astrofysikeroplæg koster 1250 kr. + entré. Besøger I kun udstillingen, koster det 25 kr. per person.
Både elever og lærere betaler samme pris.

Kan vi spise madpakker hos jer?

Vi har et loungeområde, hvor I er velkomne til at spise jeres madpakker. I må også gerne sidde på gulvet i udstillingen.

Vi har bagage med, har I mulighed for at opbevare det?

Al bagage opbevares i vores garderobeområde uden opsyn. I begrænset omfang har vi mulighed for at låse det inde. Al opbevaring foregår dog på eget ansvar.

Hvordan betaler vi?

I kan betale ved ankomst, hvor vi desuden kan lave små justeringer i det endelige antal elever. Her kan I betale kontant, med kort eller med EAN-nummer. I kan også få eftersendt en faktura. Er I en del af Københavns Kommune og ønsker at betale med EAN-nummer, medbring da også brugerID – ellers bliver betalingen afvist.

I kan også betale på forhånd ved at få tilsendt en faktura eller ved bankoverførsel. Her har vi dog ikke mulighed for at refundere billetter, hvis I ikke møder fuldtallige op. Hvis I ønsker dette, kontakt skole@planetarium.dk.

Jeg underviser en specialklasse, hvad er jeres tilbud til dem?

Specialklasser er også velkomne til at deltage i skoleforedrag og se film. Her kan I med fordel deltage i det skoleforedrag, der passer til jeres niveau. Derudover kan vi sætte jer for jer selv i Kuppelsalen, hvis der er plads. Gør gerne opmærksom på dette i kommentarfeltet.

Skoleopgaver og praktik

Astronomi er et emne, der interesserer mange mennesker. Derfor får vi også en del henvendelser fra folk, der gerne vil interviewe os eller i praktik hos os. Desværre har vi ikke mulighed for at stille op til interviews med alle jer, der skriver ind. Vi har heller ikke mulighed for at tage skoleelever i praktik.

Men frygt ej. Vi har samlet en række gode råd både til at skrive opgave om astronomi og til andre spændende steder, hvor du kan spørge om du kan komme i praktik.

Sådan skriver du den gode astronomi-opgave
Det allervigtigste er at finde nogle gode spørgsmål, som du gerne vil have svar på, men det skal være den rigtige slags spørgsmål. Præcise, men ikke for specifikke. For eksempel er spørgsmålet Hvad er et sort hul? meget overordnet.  Det er et godt spørgsmål at starte med. Så kan man læse en bog eller en artikel om de grundlæggende principper og ud fra det finde på nogle mere specifikke spørgsmål.  Som fx hvad sker der, hvis to sorte huller støder sammen? Eller Er sorte huller farlige for mennesker?

Måske kan du også finde svar på dine specifikke spørgsmål i en bog eller på nettet. Når du har sat dig godt ind i emnet, kan det godt betyde, at du har endnu flere spørgsmål, og så er du velkommen til at sende dem til astronomi@planetarium.dk, så vil vi prøve at besvare dem.

Fem gode råd

  • Find et emne der interesserer dig.
  • Koncentrer dig om et konkret spørgsmål. Pas på, at din opgave ikke kommer til at handle om flere forskellige ting.
  • Vær kritisk når du læser? Hvem er det, der har skrevet det? Kan du stole på, hvad de skriver?
  • Find på en god måde at præsentere dit projekt, der viser, hvorfor du synes det er spændende.
  • Læs lidt om emnet inden du laver din endelige problemformulering.

Det gode praktikophold
Det er altid godt at høre fra nogen, der deler vores interesse for astronomi, men vi har desværre ikke mulighed for at tage folk i praktik. Derudover beskæftiger vi os mest med at formidle astronomien og laver således ikke astrofysisk forskning, som mange af jer måske gerne vil prøve.

Niels Bohr Institutet har til gengæld et rigtig godt praktikforløb. Det er dog meget populært og kun i bestemte uger. Det kan du læse mere om her.

Du kan også prøve at undersøge andre universiteter og lignende, som f.eks. Aarhus Universitet – der også forsker i astronomi eller Aalborg Universitet og DTU space, der har et større fokus på rumfart og ingeniørvidenskab. Der findes også danske virksomheder, der arbejder med rumfart. Du kan se en liste over dem her.

Undervisningsministeriets fællesmål

Vores tilbud er fagligt tilrettelagt efter fællesmål på tværs af naturfagene og bidrager til elevernes almene naturfaglige dannelse. Vi tilbyder både længere undervisningsforløb, der giver dybe kompetencer, samt kortere foredrag og guideture, der giver en grundlæggende introduktion til en lang række emner om rummet tilpasset den enkelte målgruppe.

Derudover har vi altid film på programmet, der giver en visuel og lærerig oplevelse med naturfagligt indhold.