Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30, tirsdag 9.30 - 20.00, onsdag 9.30 - 20.00, torsdag 9.30 - 21.00, fredag 9.30 - 21.45, lørdag 9.30 - 20.45, søndag 9.30- 19.15

Planetarium har påbud om nedlukning i perioden 9. december 2020 til 5. maj 2021 (begge dage inklusiv) grundet COVID-19. Vi informerer om genåbning via web, Facebook og Instagram.

Vi håber på din forståelse.

Åbningstider kan være påvirket af særarrangementer - læs mere
Planetarium

Lukket i dag

Menu
Skolebesøg

Udsyn, indblik og læring

Formålet med undervisningen på Planetarium er at skabe øget bevidsthed om vores eksistens på Jorden og i rummet.

Planetariums undervisning tager udgangspunkt i elevernes nysgerrighed, fantasi og livsverden, for igennem naturvidenskabelige forsøg, undersøgelser og samtaler, at vise astrofysikkens, astronomiens og rumfartsteknologiens relevans.

Herunder finder du vores undervisningstilbud tilrettelagt til de fire klassetrin: Indskoling, mellemtrin, udskoling og ungdomsuddannelser.

Kontakt til skoletjenesten:

Telefon 33 12 12 24
Mandag – fredag fra  kl. 9:00 – 15:00
Mail: skole@planetarium.dk

Vælg klassetrin

Undervisningsforløb

Indskolingen

I vores indskolingaktiviteter arbejder vi med de nære fortællinger om vores eget solsystem og hvordan stofferne som eleverne er lavet af, stammer fra universet.

Mellemtrinnet

Til mellemtrinet arbejder vi med de nære fortællinger, men kigger også ud for at sætte perspektiv på Jordens liv. Vi skaber læring og oplevelser, der tager udgangspunkt i fælles mål, men med fokus på elevernes livsverden.

Udskolingen

I vores undervisningsforløb til udskolingsleverne har vi især fokus på den fysik som astrofysikere bruger til at undersøge universet, men vi dykker også ned i biologien og geografiens mere jordnære overvejelser om liv og levevilkår.

Ungdomsuddannelser

Eleverne på ungdomsuddannelserne kan bl.a. komme på guidede ture, der rummer en unik mulighed for at elever kan møde rollemodeller, der giver dem indblik i alt fra grundstofferne i deres krop, fusion i stjerner og fysikken i sorte huller.

Samarbejder på tværs af lande

Internationale forløb

Our Space Our Future

Planetarium er med i projektet Our Space Our Future. Projektet er EU-finansieret under Horizon 2020 programmet. Gennem projektet laver vi aktiviteter med 12 skoler og mere end 1000 danske elever.

Mission X

Mission X er et internationalt undervisningsforløb, hvor elever fra 1. til 6. klasse på tværs af hele verden lærer om rummet og laver astronaut-øvelser. Der er åbent for tilmelding til Mission X 2021, som kører 13. januar – 31. maj 2021.

Spørgsmål og svar

Spørgsmål i forbindelse med skolebesøg

Hvilke COVID-19-tiltag har I indført?

Vi har indført diverse tiltag for at mindske risikoen for COVID-19-smitte og følger løbende Sundhedsstyrelsens og Kulturministeriets anbefalinger. Vores undervisningstilbud er tilgængelige og kan bestilles på normal vis. Som skoleklasse kan I godt besøge os samlet flere end 10 personer.

Vær opmærksom på, at personer på 12 år og derover skal bære mundbind på Planetarium. Mundbind kan dog tages af under planetarieshow og filmvisning i Kuppelsalen.

For at undgå kødannelse i butikken henstiller vi til, at skolegrupper ved ankomst samles på pladsen foran Planetarium, og at kun én underviser går ind i billetsalget og henter billetter til hele gruppen.

Læs om vores COVID-19-tiltag for skolegrupper her.

Hvad koster det at besøge jer?

Priserne for undervisningsforløb under skoletjenesten er:

  • Naturfaglige filmbesøg: 50,- per person (gratis for skoler fra Frederiksberg Kommune)
  • Skoleforedrag inklusiv film: 50,- per person (gratis for skoler fra Frederiksberg Kommune)
  • Guidetur i udstillingerne: 600,- per gruppe op til 30 personer (gratis for skoler fra Frederiksberg Kommune)
  • Missionen til Mars: 100,- per elev op til 28 elever (gratis for Københavnske folkeskoler)

Både elever og undervisere betaler samme pris.

Hvordan betaler vi?

Det er både muligt at betale med EAN-nummer, med kort eller kontant.

Efter at have indsendt en bestilling ved at udfylde en formular under de enkelte undervisningstilbud, modtager du en bekræftelse på mail. I bekræftelsen tilsendes et link til en blanket, som du bedes at udskrive og medbringe, når I skal på Planetarium. På blanketten kan du skrive skolens/institutionens EAN-nummer på. Ved oplysning af EAN-nummer afregner vi elektronisk efter jeres besøg.

Privatskoler kan skrive en mailadresse på blanketten, hvorefter vi sender fakturaen for besøget på mail.

Ved ankomst er det muligt at lave mindre justeringer i det endelige antal elever (max. 10% nedjustering).

Vi vil gerne besøge jer. Hvad kan vi opleve?

Der er forskellige måder at opleve Planetarium på under vores skoletjeneste:

Naturfaglige filmbesøg (alle klassetrin)
Skoleforedrag (alle klassetrin)
Guidetur i udstillingerne (alle klassetrin)
Missionen til Mars (kun udskoling samt 1. G)

I kan deltage i et af vores skoleforedrag med efterfølgende film – begge i vores unikke Kuppelsal. Skoleforedragene inklusiv film ligger fast tirsdag, onsdag og torsdag fra kl. 10.00 – 12.00.
Tirsdag er tilrettelagt for udskolingen 7.-10. klasse samt 1.g
Onsdag er tilrettelagt for mellemtrinnet 4.-6. klasse.
Torsdag er tilrettelagt for indskolingen 0.-3. klasse.

I kan også vælge at besøge os og se en valgfri film i Kuppelsalen. Her kan I vælge hvilken som helst film og tidspunkt fra vores filmprogram.

I kan supplere jeres besøg med en guidetur. Guideture kan tilrettelægges, således I har guidetur enten lige før eller lige efter en film. Læs mere om Guideture.

Det er selvfølgelig også muligt at besøge udstillingerne uden at se en film. Hvis I kun ønsker at besøge udstillingerne på egen hånd, bedes du sende en mail til skole@planetarium.dk med information om hvor mange I kommer, dato, klassetrin samt navn på skole/institution.

Hvordan bestiller vi et besøg?

Al bestilling af skolebesøg foregår på vores hjemmeside. I Menu vælges Skolebesøg og klassetrin. Under Indskoling, Mellemtrin, Udskoling og Ungdomsuddannelser finder du de undervisningstilbud, som vi tilbyder tilpasset til klassetrinnet. Du bestiller ved at udfylde formularen på de enkelte undervisningstilbud.

I kan vælge blandt de film, vi har på programmet på vores faste starttidspunkter. Er der ikke lagt filmprogram for den dag, I ønsker at besøge os, er der mulighed for, at vi kan tilgodese eventuelle filmønsker.

Guidede ture kan bestilles både med og uden en film. Vi kan tilrettelægge den guidede tur, således I har guidetur enten lige før eller lige efter en film. Hvis I ønsker at se en film i forbindelse med guidetur, kan du med fordel undersøge vores filmprogram.

Ønsker I kun at besøge udstillingerne på egen hånd, skal du skrive til skole@planetarium.dk med information om hvor mange I kommer, dato, klassetrin samt navn på skole/institution.

Alle bookinger og forespørgsler er først endelige, når I modtager en bekræftelse på mail.

Jeg underviser en specialklasse. Hvad er jeres tilbud til dem?

Specialklasser er også velkomne til at deltage i skoleforedrag og se film. Her kan I med fordel deltage i det skoleforedrag, der passer til jeres niveau. Derudover kan vi placere jeres gruppe for jer selv i Kuppelsalen, hvis der er plads. Gør gerne opmærksom på dette i kommentarfeltet under bestilling.

Kan vi spise madpakker hos jer?

Vi har et loungeområde i forbindelse med butikken, hvor I er velkomne til at spise jeres madpakker. I må også gerne sidde på gulvet i trappegalleriet (ved trapperne i gangen foran udstillingsområdet).

Vi vil gerne være med til skoleforedrag, men klassens trin passer ikke til det skoleforedrag på vores besøgsdag. Kan vi få lov at se et andet skoleforedrag?

Vores skoleforedrag ligger fast på de tre ugedage, men hvis du vurderer at elevernes niveau passer sammen med indholdet i dagens skoleforedrag, skal I være velkomne til at deltage. Vi anbefaler dog, at I vælger foredraget, der passer til klassetrinnet.

Vi har besøgt jer før, hvor vi bookede vi via mail eller telefon. Kan vi gøre det igen?

På grund af nyt bestillingssystem skal alle bookinger foregå via udfyldelse af online formular. Har du spørgsmål til bestilling, er du velkommen til at ringe til os på 33 12 12 24 eller skrive til skole@planetarium.dk.

Vi har bagage med. Har I mulighed for at opbevare det?

Al bagage opbevares i vores garderobeområde uden opsyn. I begrænset omfang har vi mulighed for at låse det inde. Al opbevaring foregår dog på eget ansvar. Der er også garderobeskabe til rådighed. Benyttelse af garderobeskabene koster 10,- per styk.

Skoleopgaver og praktik

Astronomi er et emne, der interesserer mange mennesker. Derfor får vi også en del henvendelser fra folk, der gerne vil interviewe os eller i praktik hos os. Desværre har vi ikke mulighed for at stille op til interviews med alle jer, der skriver ind. Vi har heller ikke mulighed for at tage skoleelever i praktik.

Men frygt ej. Vi har samlet en række gode råd både til at skrive opgave om astronomi og til andre spændende steder, hvor du kan spørge om du kan komme i praktik.

Sådan skriver du den gode astronomi-opgave
Det allervigtigste er at finde nogle gode spørgsmål, som du gerne vil have svar på, men det skal være den rigtige slags spørgsmål. Præcise, men ikke for specifikke. For eksempel er spørgsmålet Hvad er et sort hul? meget overordnet.  Det er et godt spørgsmål at starte med. Så kan man læse en bog eller en artikel om de grundlæggende principper og ud fra det finde på nogle mere specifikke spørgsmål.  Som fx hvad sker der, hvis to sorte huller støder sammen? Eller Er sorte huller farlige for mennesker?

Måske kan du også finde svar på dine specifikke spørgsmål i en bog eller på nettet. Når du har sat dig godt ind i emnet, kan det godt betyde, at du har endnu flere spørgsmål, og så er du velkommen til at sende dem til astronomi@planetarium.dk, så vil vi prøve at besvare dem.

Fem gode råd

  • Find et emne der interesserer dig.
  • Koncentrer dig om et konkret spørgsmål. Pas på, at din opgave ikke kommer til at handle om flere forskellige ting.
  • Vær kritisk når du læser? Hvem er det, der har skrevet det? Kan du stole på, hvad de skriver?
  • Find på en god måde at præsentere dit projekt, der viser, hvorfor du synes det er spændende.
  • Læs lidt om emnet inden du laver din endelige problemformulering.

Det gode praktikophold
Det er altid godt at høre fra nogen, der deler vores interesse for astronomi, men vi har desværre ikke mulighed for at tage folk i praktik. Derudover beskæftiger vi os mest med at formidle astronomien og laver således ikke astrofysisk forskning, som mange af jer måske gerne vil prøve.

Niels Bohr Institutet har til gengæld et rigtig godt praktikforløb. Det er dog meget populært og kun i bestemte uger. Det kan du læse mere om her.

Du kan også prøve at undersøge andre universiteter og lignende, som f.eks. Aarhus Universitet – der også forsker i astronomi eller Aalborg Universitet og DTU Space, der har et større fokus på rumfart og ingeniørvidenskab. Der findes også danske virksomheder, der arbejder med rumfart. Du kan se en liste over dem her.

Undervisningsministeriets fællesmål

Vores tilbud er fagligt tilrettelagt efter fællesmål på tværs af naturfagene og bidrager til elevernes almene naturfaglige dannelse. Vi tilbyder både længere undervisningsforløb, der giver dybe kompetencer, samt kortere foredrag og guideture, der giver en grundlæggende introduktion til en lang række emner om rummet tilpasset den enkelte målgruppe.

Derudover har vi altid film på programmet, der giver en visuel og lærerig oplevelse med naturfagligt indhold.