Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-20.00
Onsdag 9.30-20.00
Torsdag 9.30-20.00
Fredag 9.30-21.30
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Foredrag og inspiration

Bring Månen ind i klasseværelset

Få inspiration til din undervisning når Planetarium, i samarbejde med ESERO Danmark, fejrer 50-året for Apollo 17 og vores månesten med en samling af relevant undervisningsmateriale om Månen.

Inspiration til at tage Månen med i undervisningen

Den 19. december 1972 vendte Apollo 17 hjem til Jorden, med Planetariums månesten i bagagen. Vi markerer 50-året for den sidste bemandede månemission ved at sætte fokus på Månen i undervisningen.

Sammen med ESERO Danmark tilbyder vi alle danske lærere og undervisere en helt særlig pris til særarrangementet Månesten T/R – Apollo til ArtemisPå denne side finder du en samling af relevant undervisningsmateriale i form af forsøg, korte videoer og inspiration til undervisningsforløb.

_________________

ESERO Danmark ESERO (European Space Education Ressource Office) er grundlagt under den europæiske rumfartsorganisation ESA. Formålet med ESERO er at styrke undervisningen og viden indenfor naturfag med fokus på rummet og rumfart. ESERO Danmark blev startet i 2017 efter at Danmark i en årrække havde været medlem af ESERO Nordic. Der er en række forskellige aktiviteter arrangeret af danske ESERO partnere. Du kan læse mere om ESERO Danmark her.

Indskoling

Udnyt de mørke vintermåneder og lad eleverne kigge på Månen, når det er muligt, og derved udforske Månens faser.
Her kan ESAs video om månefaser og måneformørkelser også være aktuel.

For at underbygge aktiviteten, kan eleverne bygge deres egen model af Jorden og Månen.

Eleverne kan desuden se ESAs Paxi udforske Månen og tale om forskellene mellem Jordens og Månens udseende.

Som forsøg eller klasseaktivitet, kan eleverne udforske Månens overflade yderligere, ved selv at lave kratere på Månen eller ved at bygge deres egen model af Månens overflade.

Mellemtrin

Til eleverne på mellemtrinnet er der mange gode undervisningsforløb og aktiviteter i ESAs Moon Camp materiale.

Her kan det være relevant at lade eleverne undersøge og arbejde med at bygge deres egen månebase, samt hvilke udfordringer der ligger i at bosætte sig på Månen.
Det kan både dreje sig om hvordan man dyrker mad, eller får adgang til vand på Månen – men eleverne kan også udforske de samfundsmæssige problemstillinger i at bo på Månen.

Astronauterne på Apollo 17 missionen nåede utroligt langt omkring på Månens overflade, takket være et særligt månekøretøj.
Når vi i dag udforsker Månen og andre planeter, f.eks. Mars, sker det ved brug af robotkøretøjer som programmeres her fra Jorden.

Gennem Moon Camp aktiviteterne kan eleverne eksperimentere med at programmere hinanden til en mission på Månen, samt bygge deres eget månefartøj.

Som indgang til at arbejde med bevægelser og dynamik i vores solsystem, kan eleverne også bygge deres egen model af Jorden og Månen eller føre journal over Månens udseende og bevægelser på himlen.

Udskoling

I anledning af jubilæet for Apollo 17 missionen, samt opstarten af NASAs Artemis-program, kan der sættes fokus på raketopsendelser og de praktiske aspekter i at sende mennesker og materiel til Månen.

Blandt andet kan eleverne arbejde med raketbyggeri eller dykke ned i månemissionerne ved at planlægge og bygge deres egen månelander.

Fremtidige astronauter på Månen vil være nødt til at være selvforsynende til en vis grad. Dette betyder også, at man som del af fremtidige månemissioner vil komme til at udvinde ressourcer på Månen.
Eleverne kan her arbejde med, hvilke ressourcer man som astronaut har brug for, og hvordan de produceres på Månens overflade.

Ved at føre journal over Månens faser og udseende, kan eleverne også arbejde med de mange kratere på Månens overflade og hvordan disse er blevet til.

Desuden kan Astras grubletegninger også anbefales til at starte en dialog omkring Månen.

Ungdomsuddannelser

Her kan Astras grubletegninger være med til at sætte gang i en dialog omkring Månens bevægelser og Måne-Jord systemets dynamik.

Månens tyngdekraft er væsentligt mindre end Jordens, hvilket giver en række udfordringer – men også fordele – når det kommer til at udforske og leve på Månen. Her kan eleverne selv arbejde med, hvordan tyngdekraften på Månen er, sammenlignet med tyngdekraften på Jorden eller i rummet.

I forbindelse med undervisningsforløb omkring mekanik og kræfter, kan der perspektiveres til tyngdekraft og rumfart, f.eks. ved at udforske Apolloprogrammets rejser til Månen. Mads Peter Steenstrup fra Rysensteen Gymnasium har udviklet et forløb, hvor eleverne kan simulere et rumfartøjs rejse tur/retur til Månen, som kan anbefales.

Arrangementer, kurser og seminarer for lærere tilbydes i samarbejde med ESERO Danmark.

Viden om universets mysterier

Universet er fyldt med fascinerende fænomener lige fra små partikelsammenstød til enorme supernovaeksplosioner. Få indsigt i planeterne i vores solsystem og bliv klogere på stjerner, sorte huller og nordlys.

Udstillinger

Gå på opdagelse i Planetariums udstilling om rummissioner og universet før eller efter din tur i Kuppelsalen

Besøg på Planetarium

Planetariums undervisning tager udgangspunkt i elevernes nysgerrighed, fantasi og livsverden, for at vise astrofysikkens, astronomiens og rumfartsteknologiens relevans.