
Foredrag og inspiration
Bring universet ind i undervisningen
Inspiration til at undervise med udgangspunkt i rumteleskopet James Webb.
James Webb Space Telescope er verdens største rumteleskop. Teleskopet har til opgave at give os ny viden om alt fra vores eget solsystem de fjerneste galakser i universet. Vi sætter fokus på, hvordan du som lærer kan inddrage rumteknologi og lys fra rummet i din undervisning.
Sammen med ESERO Danmark tilbyder vi alle danske lærere og undervisere en helt særlig pris til arrangementerne Expanding our Universe /James Webb Space Telescope og Banebrydende Videnskab /James Webb Space Telescope.
På denne side finder du en samling af relevant undervisningsmateriale i form af forsøg, korte videoer og inspiration til fulde undervisningsforløb.
_________________
ESERO Danmark ESERO (European Space Education Ressource Office) er grundlagt under den europæiske rumfartsorganisation ESA. Formålet med ESERO er at styrke undervisningen og viden indenfor naturfag med fokus på rummet og rumfart. ESERO Danmark blev startet i 2017 efter at Danmark i en årrække havde været medlem af ESERO Nordic. Der er en række forskellige aktiviteter arrangeret af danske ESERO partnere. Du kan læse mere om ESERO Danmark her.
Indskoling
I kan udnytte de mørke måneder til at kigge på stjernehimlen, enten som klasseaktivitet eller derhjemme. Eleverne kan prøve at lægge mærke til, hvor store/små stjernerne er og hvilke farver de har, som oplæg til at tale om, hvor stjernerne kommer fra og hvordan en stjerne fødes.
Samtidigt kan billeder fra James Webb teleskopet bruges til at vise, hvordan det ser ud, når en ny stjerne tændes.
James Webb rumteleskopet er sat sammen af mange forskellige dele – selv dets enorme spejl består af flere mindre spejle. Eleverne kan prøve kræfter med at bygge deres egen model af rumteleskopet eller dets sekskantede spejl.
Vi er vant til at rummet omkring os fortolkes gennem billeder, som er lavet med lys der er indsamlet af teleskoper som James Webb. Men ud fra disse billeder er det også muligt at skabe et lydbillede – noget, som eleverne selv kan eksperimentere med, f.eks. i musiklokalet.
Mellemtrin
For mellemtrinnet kan I sætte fokus på vores eget kosmiske nabolag, ved at undersøge hvordan nye stjerner fødes, eller ved at lade eleverne bygge og udforske deres helt egen galakse.
Disse aktiviteter kan underbygges ved at lade eleverne bruge deres egen krop til at vise og forstå dynamikken i et solsystem.
James Webb rumteleskopet skal især gøre os klogere på planeter i andre solsystemer og de fjerneste galakser i universet, for at komme nærmere et svar på de helt store spørgsmål: Er vi alene? Og hvor kommer vi fra?
Du kan lade dine elever lave deres egen tidslinje over universets historie, og samtidigt give dem en fornemmelse af, hvor stort universet er og hvor længe det har eksisteret.
I kan også give jer i kast med ESEROs undervisningsforløb omkring exoplaneter, hvor eleverne blandt andet skal udforske, hvad der skal til for at liv kan eksistere andre steder og hvordan vi kan undersøge det.
Har I lyst til at stille skarpt på James Webb teleskopet i klasseværelset som introduktion til rumteknologi, kan I udforske hvilke materialer, der er bedst at bruge når man skal bygge et rumteleskop.
Udskoling
Som med mange andre satellitter, bruger James Webb Space Telescope radiosignaler til at kommunikere med Jorden, både når der skal sendes videnskabeligt data tilbage til forskerne og når teleskopet skal modtage nye kommandoer om, hvor det nu skal kigge hen.
Radiosignaler er utroligt vigtige indenfor al rumfart, både bemandet og ubemandet – derfor kan det være relevant for eleverne at undersøge, hvad der sker med radiokommunikation over store afstande.
James Webb rumteleskopet undersøger universets infrarøde lys, for at blive klogere på kosmisk støv og fjerne galakser – men infrarød stråling findes i høj grad også her på Jorden.
Du kan derfor lade dine elever udforske, hvordan infrarødt lys kan fortælle om objekters temperatur, og hvilke dele af deres omgivelser der udsender varmestråling.
Infrarødt lys kan også gøre os klogere på, hvor der dannes nye solsystemer og om betingelserne for liv kan være til stede andre steder end på Jorden. Med udgangspunkt i James Webbs observationer, kan eleverne arbejde med, hvordan man finder exoplaneter og undersøger, om der kan være liv på dem.
Vi har allerede set mange utroligt smukke billeder af universet, både fra Hubble rumteleskopet og nu også James Webb teleskopet. Men en af forskernes vigtigste opgaver er at afkode, hvad der sker på billederne og bruge den viden til at forstå universet bedre.
I klasseværelset kan eleverne selv tage forskerbrillerne på, når de bruger billeder fra Hubble Space Telescope til at klassificere galakser og samtidigt få en forståelse af mangfoldigheden i vores univers.
Desuden kan I bruge Astras grubletegninger til at starte en dialog om lys i rummet.
Ungdomsuddannelser
Her kan Astras grubletegninger sætte elevernes tanker i gang, og hjælpe til at starte en dialog omkring observationer af stjerner og lys i rummet.
James Webb teleskopet har blandt andet til formål at gøre os klogere på universets historie ved at observere nogle af de første galakser, der blev dannet efter Big Bang.
Forskere forsøger at tegne en rød tråd gennem universets udvikling, ved at klassificere de enkelte galakser og sammenligne dem med observationer af galakser i vores eget nabolag – noget, som eleverne også kan prøve kræfter med.
Som en del af et undervisningsforløb omkring rumteknologi, kan eleverne undersøge, hvilke instrumenter en satellit har brug for, samt hvordan satellitter producerer tilstrækkeligt med strøm til f.eks. at udføre videnskabelige observationer.
Helt konkret kan eleverne blandt andet lave udregninger på strømforbrug, batteristørrelse og størrelsen på solpanelerne til eksempelvis Den Internationale Rumstation, men forløbet kan naturligvis også vinkles på teleskoper som James Webb Space Telescope.

Arrangementer, kurser og seminarer for lærere tilbydes i samarbejde med ESERO Danmark.
Læs mere om ESERO Danmark

Viden om universets mysterier
Universet er fyldt med fascinerende fænomener lige fra små partikelsammenstød til enorme supernovaeksplosioner. Få indsigt i planeterne i vores solsystem og bliv klogere på stjerner, sorte huller og nordlys.
Læs mere

Udstillinger
Gå på opdagelse i Planetariums udstilling om rummissioner og universet før eller efter din tur i Kuppelsalen
Læs mere

Besøg på Planetarium
Læs mere