Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.00

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Tilbage til Månen

Drømmer du om at bo på Månen?

Den drøm er måske tættere på virkeligheden, end du tror. Verden over er der nemlig vilde planer om at vende tilbage til vores nærmeste kosmiske nabo. Og denne gang er vi kommet for at blive.

Men hvorfor skal vi bo på Månen og hvordan skal en rumbase se ud for at vi kan overleve den grå klodes barske vilkår?

Køb billetter

Tilbage til Månen

Vælg dag
01/03

Sebastian Aristotelis (th) og Karl-Johan Sørensen fra danske SAGA Space Architects.

Ph.d.-studerende Christina Toldbo fra DTU Space

Trailer

Information

Det vil denne aftens foredragsholdere give deres bud på, når Christina Toldbo tager os med bag kulisserne i planlægningen af Måne-missioner og SAGA Space Architects fortæller os om deres version af en rumbase, samt hvorfor de har testet den i 3 måneder isoleret blandt isbjørne og sneræve.

Månen er første skridt ud i rummet. Imod at mennesket kan blive en interplanetarisk race og bosætte sig på andre kloder.

I 1969 blev de første skridt taget, da Apollo 11 landede og NASA hen over 3 år besøgte Jordens følgesvend med 6 missioner. Men nu har flere nationer meldt sig i kapløbet om at etablere permanente rumstationer og baser. 30 missioner er planlagt de næste 10 år og flere er på vej. Så mon ikke vi snart ser mennesker gå på Månen igen?

Men det er dog ikke uden problemer at sende mennesker til Månen. Hvordan skal vi bo? Hvad skal vi spise? Og, hvad med temperatursvingninger, stråling og mangel på livsnødvendige ressourcer?

Denne aften har vi inviteret måne-ekspert og Ph.d.-studerende Christina Toldbo fra DTU Space, til at give os indblik i de nuværende og tidligere månemissioner, samt deres betydning for forskningen og fremtidens planer om at bosætte sig på Månen. Christina har tidligere lavet forsøg med at gro mad i rummet og forsker lige nu i den robotteknologi, der blandt andet skal hjælpe fremtidens astronauter med at komme sikkert til Månen.

Når Christina har sat rammen for, hvad det kræver at lave fremtidens missioner til Månen, vil Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen fra danske SAGA Space Architects, bringe kolonier på Månen ud af science fiction og ned på Jorden – bogstaveligt talt.

De to arkitekter er med helt i front, når vi taler månebaser. De har både udviklet og bygget en månebase, LUNARK, som de netop har testet i det nordvestlige Grønlands kolde, golde og ufremkommelige miljø – ikke ulig det, astronauter vil opleve på Månen – bare uden isbjørne. Sebastian og Karl-Johan vil give os indblik i hvordan rumarkitekter arbejder og hvad de har lært af 3 måneder isoleret i Grønland.

Efter foredraget viser vi filmen Apollo 11 på vores nyrenoverede planetariekuppel. Her bliver I taget med gennem forberedelserne til NASAs Apollo 11 mission og på rejsen frem mod de første skridt på Månens overflade.

Vi glæder os til at se jer til en aften, hvor drømmen om Månen bliver sat i perspektiv, analyseret og konkretiseret.

Info

Længde: 2:35

Sprog: Dansk

Program

19.15: Foredrag – Mennesket på Månen/Månen og rumfart

19.55: Foredrag – Månebaser og livet på Månen

20.35: Spørgsmål og debat

21.05: Filmen Apollo 11

21.50: Tak for i dag

 

Foredrag og film: Fredag den 7. maj kl. 19:15

Pris
195kr / 156kr med årskort
+ 5,- kr. i ekspeditionsgebyr

Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før foredraget starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.

__________

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.