Polarlys
Magnetfelt skaber lysshow
I den nordiske mytologi forklarede man, at de flotte farvemønstre på himlen var et hegn bygget af guderne for at holde jætterne ude af Midgård – menneskets verden. Hegnet blev bygget af øjenvipperne fra den døde urjætte Ymer.
I dag ved vi, at nordlys og sydlys opstår når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt, men det gør det ikke til et mindre spektakulært syn.
Polarlys (nord- og sydlys) opstår, når elektrisk ladede partikler strømmer mod Jorden. Når partiklerne kommer til Jordens nord- og sydpol, begynder luften i den del af vores atmosfære, som ligger ca. 90-500 km over jordoverfladen at gløde.
Partiklerne har enten været fanget i Jordens magnetfelt eller kommer fra Solen. Der er altid polarlys omkring nord- og sydpolen, men når der kommer mange partikler fra Solen eller der er meget kraftige forstyrrelser i Jordens magnetfelt, kan nordlyset strække sig længere sydpå.
Solstorme skyder partikler mod Jorden
Solen udsender en konstant strøm af protoner og elektroner. Det er det man kalder solvinden. Partiklerne har en gennemsnitlig hastighed på 350 km/s, men tættere på Solen strømmer partiklerne hurtigere – op til flere tusinde kilometer i sekundet.
Der kan opstå forstyrrelser i Jordens magnetfelt, når feltet bliver ramt af enorme skyer af elektrisk ladede partikler, der er slynget ud fra Solen i forbindelse med soludbrud.
Hvor kan man se polarlys?
Når partiklerne ankommer til Jorden, bliver de først mødt af Jordens magnetfelt og rejser langs det imod de magnetiske poler. Derfor er sandsynligheden for at se polarlys større jo tættere på polerne du er.
Tæt på polerne ses nord- og sydlyset som store bølgende tæpper, mens det længere væk fra polaregnene kan ses som stråler, fordi magnetfeltet er anderledes. Lyset kan bevæge sig hurtigt over himlen eller tilsyneladende stå stille og blinke. I Danmark ses nordlys ofte blot som en meget svagt lysende diffus sky i horisonten.
Intensiteten varierer
Solen har en meget varm del af sin atmosfære, som man kalder koronaen. I dette atmosfærelag kan der opstå huller på grund af magnetiske forstyrrelser. Når disse huller opstår, vil magnetfeltet ikke længere være i stand til at holde fast på de mange partikler i atmosfæren, og de begynder at strømme ud gennem korona-hullet. Partiklerne bevæger sig med en meget høj hastighed når de forlader Solen. En sådan hurtig strøm af partikler vil indhente de partikler, der tidligere er blevet udsendt fra Solen og der kan blive dannet en chokbølge.
Når en sådan bølge passerer Jorden, vil den påvirke Jordens magnetfelt og svække det. Hermed beskytter det ikke længere vores atmosfære ligeså godt, og vi vil opleve, at atmosfæren bliver bombarderet af partikler fra strømmen, og der kan være en øget chance for nordlys.
Soludbrud
Der findes flere forskellige former for soludbrud, der giver mere polarlys på Jorden. Der findes det som man kalder CME (Coronal Mass Ejections), som er store plasmaudbrud fra Solen, der slynger store mængder plasma fra Solens atmosfære og ud i solsystemet. Disse udbrud rejser med flere tusinde kilometer i sekundet, og er et af de kraftigste energiudladninger i vores solsystem.
Der findes også soludbrud, som man kalder flares. De opstår, når energi ophobet i indviklede dele af Solens magnetfelt (omkring store solpletgrupper) pludseligt udløses. Der bliver som regel udsendt meget røntgenstråling i forbindelse med flares.
I 1989 var der en flare så kraftig, at den kunne ses med det blotte øje her fra Jorden. Flaren blev observeret af Richard C. Carrington, der også har lagt navn til begivenheden. Udbruddet var så kraftigt, at der ca. 17,5 timer senere kunne opleves nordlys så langt sydpå som de Caribiske Øer og syd for Sahara. Sydlys kunne ses helt til Queensland i det nordlige Australien. Begivenheden fik flere telegrafstationer til at kortslutte.
Det er atmosfæren, der gløder
Nu kunne man jo så tro, at det er partikler fra Solen, der lyser op, når man kan se nordlys på himlen, men det er faktisk ikke sådan det forholder sig. Det er molekyler i atmosfæren, der lyser. Når de bliver ramt, af de elektrisk ladede partikler fra Solen kommer de i det, man kalder en højere energitilstand. De får mere energi. Men molekylerne kan ikke være i den tilstand længe og falder tilbage til deres gamle energitilstand. Når de gør det udsender de lys – Polarlys.
Observationstips
Der er en række ting, man skal være opmærksom på, når man vil se efter Nordlys.
– Rum-vejrudsigten for at finde ud af, hvor aktiv Solen er og har været.
– Den almindelige vejrudsigt, for at finde ud af, om der er frit udsyn til himlen.
– Din fysiske og geografiske placering.
– Derudover kræver det som oftest varmt tøj og en masse tålmodighed.
DTU Space har en rigtig god oversigt over det, man kalder rumvejr. Her kan du blandt andet se sandsynligheden for soludbrud og computersimuleringer af det seneste store soludbrud. Du kan også se et aktuelt billede af det, man kalder nordlysovalen. Det er det område i atmosfæren, hvor der er nordlys.
Ovenover kan du se et billede af den aktuelle nordlyssituation.
Som det altid gælder, når vi ser på nattehimlen, så gælder det om at finde et mørkt sted væk fra byens lys. Når man skal se på efter nordlys kan nordvendte kyster være et godt udgangspunkt. Der er man som regel langt fra byens lysforurening, og du har som regel god udsigt mod den nordlige horisont.
På Danmarks naturfredningsforenings hjemmeside kan du se en liste over de mest nattemørke steder i Danmark.
De bedste observationsmuligheder har du i den nordlige del af landet med god udsigt over den nordlige horisont.
Nordlys i Danmark
Danmark ligger meget sydligt, når man tænker på mulighederne for nordlys, man kan dog være heldig at få et syn af de farvede bølger på himlen.
Links om polarlys
Rumvejr-udsigten både fra DTU Space og USA’s National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.
DTU Space Weather
NOAA Space Weather
SpaceWeatherLive
NATTEHIMLEN GENERELT
Se, hvornår den Internationale Rumstation kan ses fra Danmark.
spotthestation.nasa.gov
Programmet Stellarium kan både bruges online og hentes gratis – her kan man se, hvordan stjernehimlen ser ud på forskellige tidspunkter og fra lokationer over hele verden.
stellarium.org
Årets flotteste nordlysbilleder fra konkurrencen Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2019 i kategorien Aurora.
rmg.co.uk
APPS TIL NATTEHIMLEN
Google Skymap – hjælper med at navigere rundt på stjernehimlen.
play.google.com
StarWalk – her kan du ved at bruge telefonen se, hvilke stjernebilleder og stjerner, som du står og kigger på.
IOS
ANDROID
Aurora Forecast – her kan du se hvilke steder i Skandinavien, hvor der er bedst mulighed for at se nordlys.
IOS
ANDROID
Aurora Now – viser Solens aktivitet og sandsynligheden for nordlys i dit område.
IOS
ANDROID