Udstillinger

Gå på opdagelse i Planetariums udstillinger før eller efter dit besøg i Planetariekuplen

ny udstilling

Tomás Saraceno / Kosmiske Tråde

Planetarium åbner permanent megainstallation af Tomás Saraceno

Fra 1. november 2024 kan du opleve en ny, grænseoverskridende fusion af kunst, videnskab og teknologi, når Tomás Saraceno præsenterer KOSMISKE TRÅDE i Knud Munks ikoniske Planetarium ved Skt. Jørgens Sø.

Installationen markerer Saracenos første permanente værk i Danmark og hans første samarbejde med et planetarium på verdensplan. I Planetariums nyrenoverede Trappegalleri kombineres æstetik og teknologi i en unik oplevelse, der vækker eftertanke og nysgerrighed.

Argentinske Tomás Saraceno, verdenskendt for sine spektakulære værker, har skabt en kompleks megainstallation – helt unikt til Planetarium. Med KOSMISKE TRÅDE inviterer han publikum til at reflektere over universets gåder og menneskets ansvar i forhold til vores fælles planets fremtid. Installationen strækker sig i Trappegalleriets fulde højde på 25 meter og fulde længde på 42 meter. Megainstallationen fanger lyset i et komplekst netværk af tråde, hvor planeter og luftlommer svæver som galakser – en visuel metafor for forbindelserne mellem kosmiske og jordiske strukturer.

Mette Broksø Thygesen, administrerende direktør i Planetarium, udtaler om samarbejdet:

 "Vi er dybt taknemmelige og begejstrede over Tomás Saracenos enestående værk. Når man bevæger sig gennem installationen, der strækker sig i en imponerende højde og bredde, opdager man konstant nye detaljer og perspektiver, takket være Trappegalleriets mange niveauer. For tre år siden satte vi os for at finde en kunstner, der kunne forene videnskab og kunst, og skabe et værk, der ville sætte Planetarium i København på verdenskortet. Med KOSMISKE TRÅDE har Saraceno skabt et mesterværk, der ikke kun forener videnskab, kunst og teknologi, men også inspirerer os til at reflektere over vores egen rolle i universet og planetens fremtid."

For Saraceno har muligheden for at skabe et værk til et planetarium været en livslang drøm:

"Siden min barndom har planetarier over hele verden fascineret mig. Deres opgave er at vække nysgerrighed og undren over de store kosmiske spørgsmål. Det har været en drøm at skabe et værk, der ikke blot forstærker denne fascination, men også åbner for nye måder at forstå vores plads i universet på. KOSMISKE TRÅDE er et af mine mest komplekse værker, som inviterer publikum til at undersøge forbindelserne mellem videnskab, kunst og vores fælles fremtid – en fremtid, der må gentænkes i lyset af klimakrisen. I Planetariums ikoniske rum er drømmen blevet til virkelighed."

Med KOSMISKE TRÅDE bliver Planetarium ikke blot et sted, hvor børn, unge og voksne lærer om astronomi og rumfart, men også et sted hvor der er plads til refleksion over vores fælles fremtid på Jorden. Værket skaber et ”rum” for eftertanke og inviterer publikum til at udforske de udfordringer, vi står overfor, i en tid, hvor klimakrisen kræver, at vi gentænker vores forhold til naturen, energiforbrug og de utallige arter, vi deler planeten med.

KOSMISKE TRÅDE er første fase af Planetariums ambitiøse permanente udstilling om rumfart og rumteknologi; Rummet T/R. Anden fase forventes indviet i første kvartal, 2025.

Udstillingen er realiseret med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden, Thomas B. Thriges Fond, William Demant Fonden, Otto Mønsteds Fond og Louis Petersens Legat.

udstilling

En Rejse: Den Nære Fremtid

En Rejse: Den Nære Fremtid

I denne udstilling skildrer den danske kunstner Nicolai Howalt vores endnu ikke udforskede røde nabo, mange millioner kilometer væk. 

I en tid med store teknologiske fremskridt og klimatiske omvæltninger, repræsenterer Mars det næste springbræt for menneskehedens ekspansion ud i rummet.

"I en tid hvor planetens fremtid er altafgørende, er Mars særlig interessant, da planeten ikke kun kan lære os om universets fortid og livets oprindelse, men også om vores fremtid og hvad vi (måske) har i vente".

– Nicolai Howalt

I En Rejse: Den Nære Fremtid skildrer den danske kunstner Nicolai Howalt vores endnu ikke udforskede røde nabo, mange millioner kilometer væk. Howalts arbejde tager udgangspunkt i de fotografiske panoramaer, der er indfanget på overfladen af Mars af NASA-roverne Curiosity, Perseverance, Spirit og Opportunity. 

"Disse digitale billeder har givet os mulighed for at se Mars-landskabet i en usædvanlig detaljeret og skarp opløsning, men paradoksalt nok gør den samme digitale præcision billederne næsten utilnærmelige og uvirkelige. Vi ser gennem en robots livløse øje."

-Nicolai Howalt

I En Rejse: Den Nære Fremtid går det analoge og det digitale, det menneskelige og det mekaniske, det nære og det fjerne hånd i hånd. Ved at omdanne de digitale NASA-filer til analoge fotografiske negativer, transformerer Howalt billederne fra digital information til fysiske fotografier skabt i det fotografiske mørkekammer med lys, kemi og menneskelig interaktion. Gennem denne bearbejdning af billederne åbner Howalt dem for et følsomt blik, der ikke kun er rettet mod videnskabelig dataindsamling, men også mod eksistentielle og historisk bevidste refleksioner.

Sort/hvid fotografering har altid været forbundet med tilstedeværelsen af en fotograf. Howalt inducerer således Mars-landskaberne med en følelse af menneskelig tilstedeværelse, hvilket bringer os i en uvirkelig nærhed med et landskab, hvor intet menneske endnu har været. I deres transformation fra pixels til sølvhalogener bliver panoramaerne til billeder, der ikke bringes til syne af en robots fjerne øjne, men af menneskelig indgriben, syn og følsomhed.

udstilling

Kosmos

Kosmos

Planetariums prisvindende udstilling Kosmos giver svar på et af livets helt store spørgsmål: ’Hvor kommer vi fra?’

Vi ser nærmere på livets opskrift og for at finde de kosmiske ingredienser, sætter vi fokus på både Big Bang, stjerner og sorte huller.

Alt, hvad du er, kommer fra universet.

Din krops byggesten – atomerne – kommer fra rummet, og på en kosmisk rejse finder vi ud af, hvor de forskellige grundstoffer helt præcist bliver dannet.

Hydrogenet i vandet i dine celler kommer fra begyndelsen af det hele – fra Big Bang. Livet består af DNA, som blandt andet er bygget op af grundstoffet karbon, der bliver dannet i stjerner. Stjernerne i universet fungerer som store grundstoffabrikker, og det er også her, at jernet i dit blod er blevet dannet. Grundstoffet zink er vigtigt for dit immunforsvar og kommer fra store stjerneeksplosioner – supernovaer.

Udstillingen er en eksplosion af visuelle indtryk. Den er udarbejdet i samarbejde med udstillings- og designvirksomheden ’59 Productions’ fra London med en tanke om at sætte beskueren i centrum. Vi gør brug af den nyeste teknologi, og hele udstillingen er designet fra bunden med afsæt i faglighed.

I 2018 vandt udstillingen, ‘Kosmos’, en Ecsite Award i kategorien “Sustainable Succes” for sin inkluderende og engagerende udstilling om astrofysik.

Organisationen Ecsite er et europæisk netværk af videnskabscentre og museer, der har eksisteret siden 1990. Ecsites mission er at inspirere og styrke videnskabscentre, museer og alle organisationer, der engagerer mennesker med videnskab, og at fremme viden herom.

Udstillingen er blevet til med støtte fra A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål.

udstilling

Jernmeteoritten Agpalilik

Jernmeteoritten Agpalilik

Agpalilik er opkaldt efter dens findested, en halvø i Nordvestgrønland af samme navn, som betyder ’Klippen hvor søkongen bor’.

Meteoritten har sandsynligvis været hengemt blandt klippestykker i et par tusinde år, inden den i 1963 blev fundet af den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald. Buchwald var på ekspedition til det nordvestlige Grønland, og efter sigende skulle han ved et tilfælde have fået øje på et stort, brunligt klippestykke. Klippestykket viste sig at være et stykke af en jernmeteorit, som ovenikøbet er en af verdens største med en vægt på lige over 20 tons.

Meteoritten var dog ikke lige sådan at få med hjem til Danmark, da den måtte løftes fri med håndkraft og derefter over på en stålslæde, som siden kunne bruges til at transportere den tonstunge jernmeteorit ned mod kysten. Først fire år efter den blev fundet, blev Agpalilik fragtet hele vejen til Danmark.

I dag står størstedelen af jernmeteoritten på sin stålslæde foran Geologisk Museum, men her i Planetarium kan du også opleve et 650 kg tungt stykke af den berømte meteorit.

Agpalilik er blevet undersøgt meget grundigt og af flere forskellige forskere. Jernmeteoritter er nemlig noget af det tætteste, vi kommer på at kunne undersøge det materiale, vi finder både Jordens kerne, men også det tidlige solsystem. Materialet, som meteoritten består af, har sandsynligvis svævet næsten urørt rundt i solsystemet i flere milliarder år, før den styrtede ned på Jorden.

Nogle forskere spekulerer på, om Agpalilik kan være et brudstykke fra selvsamme meteorit, der forårsagede det nyopdagede Hiawatha-krater i Nordvestgrønland.

Agpalilik er et stykke af den berømte jernmeteorit Cape York, som styrtede ned for flere tusinde år siden i Baffin Bugten, som også ligger i det nordvestlige Grønland.

De første dele af Cape York meteoritten blev fundet i 1894, hvor polarforskeren Robert E. Peary lykkedes med at finde frem til hele tre brudstykker, med hjælp fra en række lokale. Stykkerne blev bjerget og siden fragtet til New York med skib, hvor de også i dag kan findes på American Museum of Natural History.
De tre jernmeteoritter fik navnene Ahnighito, Woman og Dog, og vejer hhv. 31 tons, 3 tons og 407 kg.

Senere, i 1913 og 1955, blev yderligere to meteoritter fundet i samme område, de fik navnene Savik og Thule. Begge meteoritter blev dengang fragtet til København, og sammen med de tre andre Cape York meteoritter, inspirerede de Vagn Fabritius Buchwald til at lede efter flere stykker af den store jernmeteorit.

Der er fundet omkring 58 tons meteoritter omkring Cape York, og man forventer, at der ligger endnu mere materiale fra Cape York-meteoritten gemt under Grønlands indlandsis.

Inkluderet i entrébilletten

Årskort

Gavekort

Få de seneste nyheder på mail

Tilmeld dig nyhedsbrevet

An unexpected error has occurred. Try agian.

Tak for din tilmelding