Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Verden rundt i teleskoper

Teleskoper giver os superkræfter, når de lader os se universet i UV, røntgen og infrarøde bølgelængder. Samtidig gør de os også klogere på universet - og os selv.

I et år, hvor rejser fortsat er begrænsede, kan Planetarium tage dig med til de fjerneste egne af verden, hvor vi dykker ned i den videnskab, som de fantastiske teleskoper har bidraget med.

Med Planetariums livagtige og knivskarpe planetariesystem bringer vi dig helt tæt på de store instrumenter, når vi besøger de største og mest betydningsfulde teleskoper på Jorden og i rummet.

Køb billetter

Verden rundt i teleskoper

Vælg dag
01/03
Trailer

Rummets forunderlige lys

La Silla Observatory, Chile

Credit: P. Horálek/ESO

La Silla Observatory, Chile

Credit: Iztok Boncina/ESO

Information

Lige så længe mennesket har eksisteret, har vi kigget mod stjernehimlen og ladet os forbløffe og inspirere.

Gennem årtusinder har astronomien udviklet sig. Nye teknologier og idéer har løbende meldt sig på banen, men den største innovation indenfor astronomi skete i 1609, hvor astronomen Galileo Galilei som den første vendte et teleskop mod nattehimlen.

Teleskopet revolutionerede astronomien og udvidede vores horisont – ikke blot mod stjernerne, men mod vores plads i universet.

I dag har vi bygget hundredvis af teleskoper over hele verden og i kredsløb om Jorden. Teleskoperne observerer rummet og bidrager til vores samlede forståelse af det univers, vi er en del af.

Denne aften i Planetarium rejser vi verden rundt og besøger nogle af de største og mest berømte teleskoper. Rejsen går til Atacamaørkenen i Chile, toppen af Manua Kea på Hawaii, rumteleskopet Hubble og mange flere fantastiske steder, hvor fabelagtige forskere og geniale ingeniører har bygget instrumenter, som kan se tilbage i tiden og ud i universet.

Oplev rummet på en helt ny måde, når vi udforsker det gennem de vildeste teleskoper. Fra Tycho Brahes observationer af en supernova og Galileoskopets slørede udsyn til Saturns ringe, frem til Hubble-teleskopets utrolige billeder af universet.

Vi skal dykke ned i, hvordan teleskoper bruger lyset fra galakser til at undersøge det usynlige mørke stof, og hvorfor rumteleskoper er vores vigtigste værktøj i jagten på fremmede solsystemer. Sidst men ikke mindst bliver vi klogere på, hvordan man kan bygge et teleskop, der er lige så stort som Jorden – og hvorfor forskere verden over er svært begejstrede for et uskarpt billede af et sort hul.

Vær med til en aften under planetariekuplen, hvor vi udforsker universet i usynlige bølgelængder og opdager nye galakser, hvor der før var komplet mørke.

Efter foredraget viser vi filmen Rummets forunderlige lys, som er en helt ny film på Planetarium og skabt af blandt andet European Southern Observatory. Filmen giver indblik i, hvordan vi i dag fortsætter med at gøre nye og banebrydende opdagelser ved hjælp af enormt avanceret observationsteknologi.

Info

Længde: 2:10

Sprog: Dansk


Program:

19.15: Fordrag starter

20.00: Spørgsmål

20.15: Pause

20.45: Filmen Rummets forunderlige lys

21.25: Tak for i aften

 

Foredrag og film: Tirsdag den 18. maj kl. 19.15

Pris
195kr / 156kr med årskort
+ 5,- kr. i ekspeditionsgebyr

Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før foredraget starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.

__________

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.