Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Stormagtsdrømme / Kina i rummet

Riget i Midten ekspanderer deres rumprogram i en grad, der ikke er set siden det amerikanske Apollo-program i 1960’erne.

Denne aften sætter vi spot på Kinas ambitioner og ageren i rummet. Hvad indeholder det kinesiske rumprogram? Hvilke stormagtspolitiske drivkræfter er der bag? Og hvad betyder det for os i Danmark?

Professor John Leif Jørgensen ved DTU Space vil sammen med Lektor Camilla Tenna Nørup Sørensen ved Forsvarsakademiet give os perspektiv på det kinesiske rumprograms indhold, bevæggrunde og ambitioner.

Køb billetter

Stormagtsdrømme / Kina i rummet

Vælg dag
01/03

Professor i rumteknologi fra DTU Space, John Leif Jørgensen

Kina-ekspert og lektor ved Forsvarsakademiet, Camilla Tenna Nørup Sørensen

Kinas rumsonde Tianwen-1 som i foråret skal lande på Mars.

Information

Kinas tilstedeværelse i rummet er ikke ny. Deres første raketter blev sendt af sted i 1970’erne, og i 2003 udførte de som det tredje land i verden en bemandet rummission. Siden har kineserne både sendt snesevis af satellitter af sted, udviklet en rumstation og haft flere sonder på Månen.

Seneste skud på stammen er missionen, Tianwen-1, der blev sendt af sted i sommeren 2020 med retning mod Mars, hvor den gik i kredsløb den 10. februar 2021. Senere vil den lande med en rover, som skal udforske et område, hvor man tidligere har fundet store mængder is under overfladen.

Men hvilken teknologi baserer Kina sit rumprogram på, og hvorfor gør de det? Det er de spørgsmål, som vi vil stille skarpt på denne aften. Til at hjælpe os har vi Kina-ekspert og lektor ved Forsvarsakademiet, Camilla Tenna Nørup Sørensen, og professor i rumteknologi fra DTU Space, John Leif Jørgensen, der vil give hver deres vinkel på Kinas ambitioner om at indtage rummet.

Kinas selvforståelse som Riget i Midten er omdrejningspunktet for deres rumprogram. Styret vil vise verden og den kinesiske befolkning, at Kina ikke står tilbage med hensyn til at udforske og indtage rummet, hvor det erklærede mål er at være førende inden for de næste 10 år.

Rummet er, sammen med det dybe hav og de polare egne, kamppladsen for stormagtskonkurrencen i det 21. århundrede. Camilla Tenna Nørup Sørensen vil etablere rammen for at forstå Kinas ambitioner i rummet, set i lyset af rigets udvikling de sidste 40 år, den indenrigspolitiske dagsorden og de stormagtspolitiske bevæggrunde. Hvad er det, der får et land som Kina til at bruge milliarder på at sende missioner til det ydre rum, når store dele af landets befolkning fortsat lever i fattigdom?

Efter Camilla Tenna Nørup Sørensen har sat den historiske og (stormagts-)politiske ramme for Kinas rumprogram, byder vi velkommen til John Leif Jørgensen, der er professor i rumteknologi ved DTU Space.
John Leif Jørgensen vil tage os et spadestik dybere og indvie os i, hvad Kinas rumprogram indeholder, hvad kineserne kan, og hvor de er på vej hen. John Leif Jørgensen samarbejder både med NASA, ESA og flere højtestimerede, kinesiske forskere. Det har givet ham indsigt i Kinas rumprogram på mange fronter – både det videnskabelige og teknologiske, der bestemt ikke står tilbage for hverken NASA eller ESA’s formåen, når det gælder om at bygge enorme teleskoper, raketter og rumstationer.

Vær med denne aften hvor vi folder Kinas rumambitioner ud og dykker ned i, hvordan Riget i Midten måske snart er riget i midten af universet.

Info

Længde: 1:45

Sprog: Dansk

19:15
Velkommen

19:30 – 20:00
Kinas rumprogram i (stormagts-)politisk lys ved Camilla Tenna Nørup Sørensen, Lektor ved forsvarsakademiet

20:00 – 20:30
Kinas tekniske og videnskabelige ambitioner i rummet ved John Leif Jørgensen, Professor ved DTU Space

20:30 – 21:00
Spørgsmål og diskussion

 

Bemærk: Arrangementet lørdag den 24. april  kl. 19:15 er desværre aflyst på grund af corona-nedlukning.
Købte billetter refunderes.

Pris
195kr / 156kr med årskort
+ 5,- kr. i ekspeditionsgebyr

Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før foredraget starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.

__________

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.