Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30, tirsdag 9.30 - 20.00, onsdag 9.30 - 20.00, torsdag 9.30 - 21.00, fredag 9.30 - 21.45, lørdag 9.30 - 20.45, søndag 9.30- 19.15

Planetarium har påbud om nedlukning i perioden 9. december 2020 til 5. april 2021 (begge dage inklusiv) grundet COVID-19. Vi informerer om genåbning via web, Facebook og Instagram.

Vi håber på din forståelse.

Åbningstider kan være påvirket af særarrangementer - læs mere
Planetarium

Lukket i dag

Menu
Billetter og program
Arrangement

Rejsen til Jordens indre

Inge Lehmann en dansk verdensstjerne

Hvordan er vores planet opbygget? Det gjorde den danske geofysiker Inge Lehmann os klogere på i 1936. Hun foreslog at Jorden havde en indre kerne indeni den allerede kendte flydende ydre kerne. Inge Lehmann brugte jordskælv og de rystelser de danner med en indsigt og evne, der af kollegaer blev betragtet næsten som sort magi.

Inge Lehmann er først for nyligt blevet kendt i Danmark for sin bedrift og sit enestående seismologiske talent. Den 13. maj er det Inge Lehmanns fødselsdag og det fejrer vi med foredrag og film på Planetarium. Her vil du blive klogere på hendes forskningsresultater og deres betydning for forståelsen af ikke bare Jordens, men alle kloders indre opbygning.

Rejsen til Jordens indre

Vælg dag
  • torsdag 13/05

Køb billetter

Rejsen til Jordens indre

Vælg dag
  • torsdag 13/05
01/04

Inge Lehmann

Lif Lund Jacobsen, forsker og arkivar ved Rigsarkivet (th) og Trine Dahl-Jensen, Seniorforsker i geofysik ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

Inge Lehmann (i midten)

Trailer: Vulkaner - Ildens skabninger

Information

Inge Lehmann var formodentlig verdens første kvindelige seismolog. Hun argumenterede for, at Jordens indre ikke kun er flydende, men også består af en indre kerne – noget, som vi i dag ved er sandt.

Gennem hendes usædvanligt lange karriere var Inge Lehmann med til at grundlægge jordskælvsforskningen i Danmark, etablere de første seismiske stationer i Danmark og på Grønland, samt undersøge seismiske data fra amerikanske atomprøvesprængninger.

Hun blev 104 år gammel, og udgav sin sidste videnskabelige artikel som 99-årig. Det er intet mindre end beundringsværdigt.

Allerede som barn viste Inge Lehmann en usædvanlig begærlighed for viden og interesse for matematik. Under sine studier i matematik og seismologi i både ind- og udland knyttede hun desuden bånd til en række af tidens bedste seismologer, der også anerkendte hendes visionære talent, der var med til at gøre hendes opdagelse af Jordens indre mulig.

Inge Lehmann betragtes som en af Danmarks største videnskabskvinder, og har flere gange modtaget international hæder for sit arbejde, alligevel er hun ukendt for mange danskere. Derfor er der grund til at hylde hende og det gør vi på Planetarium ved at fejre hendes fødselsdag d. 13. maj med foredrag og film.

Denne aften har vi inviteret to Inge Lehmann eksperter der sammen vil fejre hendes fødselsdag med et fælles foredrag. Lif Lund Jakobsen, forsker og arkivar ved Rigsarkivet, og Trine Dahl-Jensen, seniorforsker i geofysik på GEUS, vil give os indblik i Inge Lehmanns liv og videnskabelige arbejde, som var uløseligt knyttet sammen. Hvem var denne ekstraordinære forsker, hvad gjorde hende unik og hvorfor er hun værd at fejre?

Lif Lund Jakobsen har forsket i Inge Lehmann og publiceret adskillige artikler om hendes videnskabelige arbejde. Trine Dahl-Jensen har mødt Inge Lehmann og bygger i dag videre på hendes arbejde med de modeller, der hjælper os til at forstå Jordens opbygning. 

Efter foredraget viser vi filmen Volcanoes, der med unikke optagelser tager os med på en rejse til de voldsomme fænomener, der giver os bevis for, at der rundt om den faste kerne, som Inge Lehmann opdagede, er flere lag af flydende magma, der har været med til at forme vores smukke planet og livet på den.

Info

Længde: 2:40

 

Foredrag og film: Torsdag den 13. maj

19:15-20:15
Foredrag om Inge Lehmann og hendes betydning ved Lif Lund Jacobsen, forsker og arkivar ved Rigsarkivet og Trine Dahl-Jensen, Seniorforsker i geofysik ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

20:15 – 20:35
Spørgsmål

20:35 – 21:00
Pause

21:00 – 21:55
Filmen ”Volcanoes”

21:55
Tak for i aften

Bemærk: Inden foredraget er der mulighed for at se udstillingerne.

Billetpris 195,- kr.

Pris med årskort 156,- kr.

+ 5,- kr. i ekspeditionsgebyr

Billetter kan ikke reserveres. og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.