Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-20.00
Onsdag 9.30-20.00
Torsdag 9.30-20.30
Fredag 9.30-21.30
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
12.00-18.00

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Rejsen til Jordens indre

Inge Lehmann, en dansk verdensstjerne.

Hvordan er vores planet opbygget? Det gjorde den danske geofysiker Inge Lehmann os klogere på i 1936. Hun foreslog at Jorden havde en indre kerne indeni den allerede kendte flydende ydre kerne. Inge Lehmann brugte jordskælv og de rystelser de danner med en indsigt og evne, der af kollegaer blev betragtet næsten som sort magi.

Inge Lehmann er først for nyligt blevet kendt i Danmark for sin bedrift og sit enestående seismologiske talent. Den 13. maj er det Inge Lehmanns fødselsdag og det fejrer vi med foredrag og film på Planetarium. Her vil du blive klogere på hendes forskningsresultater og deres betydning for forståelsen af ikke bare Jordens, men alle kloders indre opbygning.

Køb billetter

Rejsen til Jordens indre

Vælg dag
01/04

Inge Lehmann

Lif Lund Jacobsen, forsker og arkivar ved Rigsarkivet (th) og Trine Dahl-Jensen, Seniorforsker i geofysik ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

Inge Lehmann (i midten)

Trailer: Vulkaner - Ildens skabninger

Information

Inge Lehmann var formodentlig verdens første kvindelige seismolog. Hun argumenterede for, at Jordens indre ikke kun er flydende, men også består af en indre kerne – noget, som vi i dag ved er sandt.

Gennem hendes usædvanligt lange karriere var Inge Lehmann med til at grundlægge jordskælvsforskningen i Danmark, etablere de første seismiske stationer i Danmark og på Grønland, samt undersøge seismiske data fra amerikanske atomprøvesprængninger.

Hun blev 104 år gammel, og udgav sin sidste videnskabelige artikel som 99-årig. Det er intet mindre end beundringsværdigt.

Allerede som barn viste Inge Lehmann en usædvanlig begærlighed for viden og interesse for matematik. Under sine studier i matematik og seismologi i både ind- og udland knyttede hun desuden bånd til en række af tidens bedste seismologer, der også anerkendte hendes visionære talent, der var med til at gøre hendes opdagelse af Jordens indre mulig.

Inge Lehmann betragtes som en af Danmarks største videnskabskvinder, og har flere gange modtaget international hæder for sit arbejde, alligevel er hun ukendt for mange danskere. Derfor er der grund til at hylde hende og det gør vi på Planetarium ved at fejre hendes fødselsdag d. 13. maj med foredrag og film.

Denne aften har vi inviteret to Inge Lehmann eksperter der sammen vil fejre hendes fødselsdag med et fælles foredrag. Lif Lund Jakobsen, forsker og arkivar ved Rigsarkivet, og Trine Dahl-Jensen, seniorforsker i geofysik på GEUS, vil give os indblik i Inge Lehmanns liv og videnskabelige arbejde, som var uløseligt knyttet sammen. Hvem var denne ekstraordinære forsker, hvad gjorde hende unik og hvorfor er hun værd at fejre?

Lif Lund Jakobsen har forsket i Inge Lehmann og publiceret adskillige artikler om hendes videnskabelige arbejde. Trine Dahl-Jensen har mødt Inge Lehmann og bygger i dag videre på hendes arbejde med de modeller, der hjælper os til at forstå Jordens opbygning. 

Efter foredraget viser vi filmen Volcanoes, der med unikke optagelser tager os med på en rejse til de voldsomme fænomener, der giver os bevis for, at der rundt om den faste kerne, som Inge Lehmann opdagede, er flere lag af flydende magma, der har været med til at forme vores smukke planet og livet på den.

Info

Længde: 2:40

Sprog: Dansk


Program:

19.15-20.15:
Foredrag om Inge Lehmann og hendes betydning ved Lif Lund Jacobsen, forsker og arkivar ved Rigsarkivet og Trine Dahl-Jensen, Seniorforsker i geofysik ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland

20.15-20.35:
Spørgsmål

20.35-21.00:
Pause

21:00-21.55:
Filmen Volcanoes

21.55:
Tak for i aften

 

Foredrag og film: Torsdag den 13. maj kl. 19.15

Pris
195kr / 156kr med årskort
+ 5,- kr. i ekspeditionsgebyr

Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før foredraget starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.

__________

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.