
Udsolgt
Planetarium LIVE! / Delvis solformørkelse i Danmark
Planetarium LIVE! / Delvis solformørkelse i Danmark
Information
Mindst to gange årligt kan man se en solformørkelse på Jorden. Det er et unikt astronomisk fænomen, der kun er få forundt, da det kun kan ses fra et begrænset område.
Sidste gang en total solformørkelse var synlig fra Danmark var i 1851, og næste gang bliver på Bornholm, i 2142.
Men fortvivl ikke, for med Planetariums digitale univers, kan vi virtuelt rejse derhen hvor Måne, Sol og Jord står allerbedst. Systemet indeholder den nyeste forskningsdata, som gør os i stand til at tage dig med på en autentisk rejse, så tæt på virkeligheden at det føles som selv at være til stede under himmelrummet.
Netop denne dag går rejsen til Kasakhstan og rumhavnen Bajkonur, for at se hvordan Månen bevæger sig længere og længere ind mellem Jorden og Solen, indtil mere end 70% af solskiven er dækket.
Men inden vi læner os tilbage og nyder synet af Månen, der tager en bid af Solen, skal vi en tur i rummet.
Vi skal opleve hvordan Månens skygge danser henover Jorden med 4000 kilometer i timen og vi skal opleve, hvordan en solformørkelse ser ud fra Månen, Mars og fra de andre planeter i vores solsystem.
På Jorden er vi så heldige at størrelses- og afstandsforholdet mellem Månen og Solen er helt perfekt. Månen passer lige indover Solen og danner den karakteristiske ring af ild som vi ser ved totale og ringformede solformørkelser.
Denne formiddag i oktober er det en delvis solformørkelse vi skal se på Nordeuropas største kuppellærred, hvor vi også dykker ned i den videnskab som skaber det flotte naturfænomen.
En solformørkelse er nemlig ikke bare en æstetisk kuriositet, det er en fantastisk mulighed for videnskabelige eksperimenter og observationer. Her kan vi bevise Einsteins relativitetsteori, blive klogere på Solens aktivitet og få vigtig viden om Solens atmosfære.
Alt dette og meget mere vil du få indsigt i, når vi virtuelt flyver dig til Bajkonur kosmodromen for at opleve årets sidste solformørkelse.
Efter foredraget krydser vi fingre for, at det er skyfrit på Planetariums forplads, hvor du vil få lejlighed til at observere den delvise solformørkelse i vores solteleskoper og de solformørkelsesbriller, som følger med din billet til arrangementet.