Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Planetarium LIVE! / Delvis solformørkelse i Danmark

Oplev årets sidste solformørkelse på nært hold i Planetarium.

Månen dækker delvist for Solen denne oktober. Vi tager dig mod de bedste steder at se fænomenet, og guider dig til at opleve formørkelsen, lige her i hjertet af København.

Køb billetter

Planetarium LIVE! / Delvis solformørkelse i Danmark

Vælg dag
01/04
Solformørkelse set fra rummet

Credit: NASAs EPIC Team

En solformørkelse, som den ser ud gennem solformørkelsesbriller

De forskellige stadier af en delvis solformørkelse

Solformørkelse set fra Mars

Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.

Information

Mindst to gange årligt kan man se en solformørkelse på Jorden. Det er et unikt astronomisk fænomen, der kun er få forundt, da det kun kan ses fra et begrænset område.
Sidste gang en total solformørkelse var synlig fra Danmark var i 1851, og næste gang bliver på Bornholm, i 2142.

Men fortvivl ikke, for med Planetariums digitale univers, kan vi virtuelt rejse derhen hvor Måne, Sol og Jord står allerbedst. Systemet indeholder den nyeste forskningsdata, som gør os i stand til at tage dig med på en autentisk rejse, så tæt på virkeligheden at det føles som selv at være til stede under himmelrummet.

Netop denne dag går rejsen til Kasakhstan og rumhavnen Bajkonur, for at se hvordan Månen bevæger sig længere og længere ind mellem Jorden og Solen, indtil mere end 70% af solskiven er dækket.

Men inden vi læner os tilbage og nyder synet af Månen, der tager en bid af Solen, skal vi en tur i rummet.
Vi skal opleve hvordan Månens skygge danser henover Jorden med 4000 kilometer i timen og vi skal opleve, hvordan en solformørkelse ser ud fra Månen, Mars og fra de andre planeter i vores solsystem.

På Jorden er vi så heldige at størrelses- og afstandsforholdet mellem Månen og Solen er helt perfekt. Månen passer lige indover Solen og danner den karakteristiske ring af ild som vi ser ved totale og ringformede solformørkelser.
Denne formiddag i oktober er det en delvis solformørkelse vi skal se på Nordeuropas største kuppellærred, hvor vi også dykker ned i den videnskab som skaber det flotte naturfænomen.

En solformørkelse er nemlig ikke bare en æstetisk kuriositet, det er en fantastisk mulighed for videnskabelige eksperimenter og observationer. Her kan vi bevise Einsteins relativitetsteori, blive klogere på Solens aktivitet og få vigtig viden om Solens atmosfære.
Alt dette og meget mere vil du få indsigt i, når vi virtuelt flyver dig til Bajkonur kosmodromen for at opleve årets sidste solformørkelse.

Efter foredraget krydser vi fingre for, at det er skyfrit på Planetariums forplads, hvor du vil få lejlighed til at observere den delvise solformørkelse i vores solteleskoper og de solformørkelsesbriller, som følger med din billet til arrangementet.

Info

Længde: 2 timer

Sprog: Dansk


Program:

11.00: Solformørkelsesrejsen begynder. Astrofysiker Cecilie Sand Nørholm fortæller om fænomenet.

11.45: Delvis solformørkelse ved Baikonur Kosmodromen (virtuel formørkelsesrejse med Planetariums digitale univers)

12.11: Maximum for den delvise formørkelse i Danmark

13.00: Tak for i dag

 

Foredrag: Tirsdag den 25. oktober kl. 11.00

Pris
195 kr. / 156 kr. med årskort
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før foredraget starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.
__________

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.