Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30, tirsdag 9.30 - 20.00, onsdag 9.30 - 20.00, torsdag 9.30 - 21.00, fredag 9.30 - 21.45, lørdag 9.30 - 20.45, søndag 9.30- 19.15

Planetarium har påbud om nedlukning i perioden 9. december 2020 til 17. januar 2021 (begge dage inklusiv) grundet COVID-19. Vi informerer om genåbning via web, FB og Instagram.

Vi håber på din forståelse.

Åbningstider kan være påvirket af særarrangementer - læs mere
Planetarium

Lukket i dag

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Merkurpassage viser vej til uopdagede exoplaneter

Denne aften kobler vi dagens Merkurpassage med den nyeste forskning i planeter, der kredser om andre stjerner - de såkaldte exoplaneter, som vi ofte opdager, når de passerer ind foran deres stjerne. Præcis som Merkur gør det denne dag foran vores stjerne, Solen.

Køb billetter

Merkurpassage viser vej til uopdagede exoplaneter

Vælg dag
01/04

Merkurpassage fra den den 9 maj 2016.

Filmtrailer: Jordens historie

Merkur

Information

Knap 14 gange på 100 år har man mulighed for at se planeten Merkur passere ind foran vores Sol og netop den 11. november sker det igen. Men det er ikke kun i vores eget solsystem, at planeter kredser om en stjerne.

Forskere har igennem tiderne anvendt planetpassager som en af metoderne til at finde exoplaneter.

Vi får besøg af  professor Lars Buchhave ved DTU Space, der sammen med Planetariums astrofysiker Cecilie Sand Nørholm, giver os indblik i både Merkurpassager og de planetpassager, der lader os opdage nye verdener i fjerne solsystemer.

Oplev når en planet passerer en stjerne med egne øjne, når Planetariums astrofysiker Cecilie Sand Nørholm, byder velkommen og genskaber dagens Merkurpassage i et planetarieshow du sent vil glemme. Cecilie vil samtidig fortælle hvad det specielle ved Merkur er og hvad man kan finde ud af om planeten, når den på denne måde passerer Solen.

Bagefter vil en af Danmarks førende forskere indenfor exoplaneter Professor på DTU Space, Lars A. Buchhave, fik ikke nobelprisen i denne omgang, men er en af Danmarks førende forskere indenfor exoplaneter. Denne aften vil Lars føre os ind i forskningen i exoplaneter, der udvikler sig med hastige skridt i takt med at man hele tiden får nye observationer og data, der lader os studere deres egenskaber og kemiske sammensætning.

I 1995 blev den første planet i et fremmed solsystem opdaget, knap 51 lysår fra vores eget, en opdagelse som forskerne bag netop har fået en Nobelpris for.

Så kom og vær med denne aften, når vi belyser den nyeste exoplanetforskning med skæret fra dagens unikke astronomiske begivenhed – Merkurpassagen.

Efter foredraget viser vi filmen Jordens Historie, der handler om hvordan vores egen Jord og solsystem blev dannet, hvilket man mener også kan være med til at forklare planeters dannelse i andre solsystemer. Læs mere om filmen her

Info

Længde: 2:40

Sprog: Dansk

 

Mandag den 11. november

Program

19.15-19.30
Merkurpassagen ved Cecilie Sand Nørholm, astrofysiker på Planetarium

19.30-20.15
Foredrag om exoplaneter ved Lars A. Buchhave, professor på DTU Space

20.15-20.30
Spørgsmål

20.30-21.00
Pause

21.00-21.55
Filmen Jordens Historie

21.55: Tak for i aften

Billetpris 195,- kr.

Inden foredraget vil der fra kl. 13-16 være mulighed for at se Merkurpassagen i Planetariums solteleskoper helt gratis på stranden ved Ishøj Strand Naturcenter. Hvis vejret altså tillader det.

BEMÆRK at dette ikke foregår på Planetarium. Det skyldes at Solen står for lavt på dette tidspunkt til at man kan se passagen ved Planetarium. Læs mere på facebook-eventet