Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Mars – de største spørgsmål

Danske forskere er dybt involverede i den internationale Marsforskning.

De kører med robotter, tager billeder, skyder med laser og røntgenstråling og producerer ilt på den røde planet, for at undersøge de største spørgsmål og forberede fremtidens bemandende missioner.

Køb billetter

Mars – de største spørgsmål

Vælg dag
01/04
NASAs Marsrobot Perseverance, med den første Mars-helikopter, Ingenuity, i baggrunden.

Credit: NASA / JPL-Caltech / MSSS

Illustration af Perseverance, der med PIXL-instrumentet og det dansk-udviklede kamera, undersøger landskabet på Mars.

Credit: NASA / JPL-Caltech

Mars-helikopterens første billede fra luften. Her ses helikopterens egen skygge ovenover hjulspor fra Marsrobotten Perseverance.

Credit: NASA / JPL-Caltech

Kort over NASAs missioner på Mars. Landingsstederne for robotterne Perseverance og Curiosity ses i højre side.

Credit: NASA / JPL-Caltech

Information

Satellitter, rumsonder, robotbiler og nu også en enkelt helikopter.

Vores naboplanet Mars bliver undersøgt og udforsket som aldrig før. Alligevel giver planeten flere spørgsmål end svar, og især to emner giver genklang ikke bare hos forskere, men også resten af verden: Har der været liv på Mars? Og kommer mennesket nogensinde til at kunne bo på den røde planet?

Svarene må vi vente på lidt endnu, men en ting er sikkert – nye, spændende opdagelser ligger lige om hjørnet, og det er med flere danskere forskere helt i front.

Med sit væld af videnskabelige instrumenter, og en medbragt hjælper i form af verdens første udenjordiske helikopter, fortsætter NASAs Marsrobot Perseverance nemlig med at skubbe grænserne for vores viden om den røde planet.

Vær med, når vi får besøg af tre forskere, der alle er dybt involveret i udforskningen af Mars og de instrumenter, som Perseverance har med i bagagen.
Sammen vil de give os indblik i den nyeste viden og de nyeste billeder fra planetens overflade.

Jesper Henneke er PhD-studerende på DTU Space og arbejder med det dansk udviklede kamera i PIXL-instrumentet, som kan analysere sten på Mars. Jesper forsøger at trække så meget videnskabeligt data ud fra instrumentet som muligt, ved at bruge data fra det avancerede kamera til at producere farvebilleder fra Mars’ overflade.

Perseverance er som den første marsrobot næsten selvkørende – men også kun næsten. Jens Frydenvang, adjunkt på Globe Institute, er en del af den lille internationale gruppe af forskere, som kan styre NASAs robotbiler på Mars. Jens er med til afgøre, hvor både Perseverance og den ældre Marsrobot, Curiosity, skal bevæge sig hen i jagten mod svaret på det ultimative spørgsmål: Er der liv andre steder i universet?

Morten Bo Madsen er lektor i planetfysik ved Niels Bohr Institutet og har været en del af adskillige Marsmissioner. Han vil blandt andet gøre os klogere på, hvordan dansk rumteknologi spiller en vigtig rolle for de mange billeder, som Perseverances sender hjem, samt hvordan eksperimentet MOXIE kan hjælpe med forberedelserne til fremtidige astronauters færd mod Mars.

Bliv klogere på den seneste forskning fra den røde planet, se de nyeste billeder og kom med bag fortællingen om, hvordan en Mars-mission med stort dansk aftryk bliver til.

Info

Længde: 2 timer og 30 minutter

Sprog: Dansk


Program:

19.15: Velkommen og rejse til Mars v/ Astrofysiker i Planetarium, Cecilie Sand Nørholm

19.30: Nye øjne på Mars v/ Jesper Henneke, PhD-studerende på DTU Space, Danmarks Tekniske Universitet

20.00: Fjernstyrede Marsrobotter / Jens Frydenvang, Adjunkt ved Globe Institute, Københavns Universitet

20.30: Pause

20.50: Fremtiden på den røde planet / Morten Bo Madsen, Lektor ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

21.20: Spørgsmål

21.45: Tak for i aften

 

Tirsdag den 5. september

Pris: 195 kr.
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Som årskortholder får du 20 % rabat på din billet.
Ved fremvisning af gyldigt studiekort får du 10% rabat på din billet.

Det er ikke muligt at anvende fribilletter og billetter med rabat ved særarrangementer som dette, medmindre andet er beskrevet.

Billetter afhentes minimum 30 minutter, før arrangementet starter. Ønsker I at opleve vores udstillinger, kom da gerne tidligere.

Købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret når din bestilling er gennemført.

Der er fire kørestolspladser i Planetariekuplen. Pladserne kan ikke købes/bestilles online, men derimod ved henvendelse til billetsalget enten telefonisk (33 12 12 24) eller ved fysisk fremmøde.