Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Kampen om rummet

Konkurrencen i og om rummet accelererer. Særligt Kina intensiverer deres militære aktiviteter i rummet. USA, Frankrig og andre lande har oprettet militære styrker med fokus på rummet.
Star Wars er ikke længere science fiction. Eller er det? For hvad vil det egentlig sige at være militært til stede i rummet?

Astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space og rumjurist Emilie Marley Siemssen fra GOMspace vil denne aften indvie os i, hvad krig og forsvar i rummet egentlig betyder.

Køb billetter

Kampen om rummet

Vælg dag

Information

Lance Lord, den tidligere øverstkommanderende for USAs Air Force Space Command, har udtalt:

”Space superiority is the future of warfare. We cannot win a war without controlling the high ground, and the high ground is space.”

Væbnede konflikter i rummet hører ikke kun til i science fiction. Oprustningen accelererer og lige nu er over 300 militære satellitter i kredsløb om Jorden.

Flere lande tester nedskydning af satellitter, udvikler systemer til at forstyrre eller ødelægge fremmede nationers satellitter og har et intensiveret fokus på at udvikle satellitsystemer til militære formål.

Det samme gælder Danmark, der har førertrøjen på i forhold til at udvikle systemer, der kan bidrage til overvågning af militære aktiviteter i fx Arktis, minerydning i Ukraine og krypteret satellitkommunikation over hele kloden.

Men hvilke regler gælder egentlig for forsvar og krig i rummet? Hvornår er en militærhandling et angreb? Hvornår må man svare tilbage? Og hvad siger folkeretten og rumtraktaterne om nedskydning af andre landes satellitter, elektronisk jamming og alt det rumskrot som en væbnet konflikt vil medføre?

Svarene får vi, når Michael Linden-Vørnle fra DTU Space og Emilie Marley Siemssen fra GomSpace indtager scenen i Planetariekuplen.

Michael Linden-Vørnle er astrofysiker og ekspert i satellitter og rumsikkerhed. Michael bidrager med rådgivning af det danske forsvar ift. den militære anvendelse af rummet og er måske den person i Danmark, der har bedst styr på de tekniske aspekter ved rummets militære potentialer. Både nu og i fremtiden.

Emilie Marley Siemssen er rumjurist og specialist i rumlovgivning i virksomheden GOMspace, der også arbejder med satellitsystemer, der potentielt kan bruges militært. Emilie vil gøre os klogere på, hvilke spilleregler der gælder i rummet. Hun kommer samtidigt med sit bud på, hvorfor der er brug for både flere og nyere love, når det kommer til militære aktiviteter i rummet.

Efter en spændende aften i selskab med Emilie og Michael, viser vi filmen ”Space Junk” på den gigantiske Planetariekuppel. Filmen handler blandt andet om de udfordringer, som militære nedskydninger af satellitter skaber for vores fremtid i rummet.

Glæd jer til en aften med fokus på rumkrig og -forsvar.

Arrangementet er støttet af Otto Mønsteds Fond.

Info

Længde: 2 timer og 55 minutter

Sprog: Dansk


Program:

19.15: Velkommen

19.20: Rummets militære potentialer /Michael Linden-Vørnle, Astrofysiker og chefkonsulent, DTU Space

19.50: Spilleregler i rummet /Emilie Marley Siemssen, Lead Legal & Space Regulatory Counsel and Launch Director, GOMSpace

20:20: Spørgsmål

20:50: Pause

21:20: Filmen ”Space Junk"

22:10: Tak for i aften

 

14. november

Pris: 195 kr.
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Som årskortholder får du 20 % rabat på din billet.
Ved fremvisning af gyldigt studiekort får du 10% rabat på din billet.

Det er ikke muligt at anvende fribilletter og billetter med rabat ved særarrangementer som dette, medmindre andet er beskrevet.

Billetter afhentes minimum 30 minutter før arrangementet starter. Ønsker I at opleve vores udstillinger, kom da gerne tidligere.

Købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at fortrydelsesretten bortfalder, når din bestilling er gennemført.

Der er fire kørestolspladser i Planetariekuplen. Pladserne kan ikke købes/bestilles online, men derimod ved henvendelse til billetsalget enten telefonisk (33 12 12 24) eller ved fysisk fremmøde.