Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-20.00
Onsdag 9.30-20.00
Torsdag 9.30-20.00
Fredag 9.30-21.30
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.00

Menu
Billetter og program
Udsolgt

James Webb Space Telescope

Få den nyeste viden fra rumteleskopet James Webb, når flere af Danmarks fremmeste forskere gæster Planetarium.

Køb billetter

James Webb Space Telescope

Vælg dag
01/06
James Webb Space Telescope er verdens hidtil største rumteleskop. Her ses 6 af teleskopets 18 spejlsegmenter.

Credit: NASA

DTU Space har bidraget til et af teleskopets 4 instrumenter.

Credit: NASA

Et af teleskopets første billeder viser en gruppe galakser i stor detalje. Flere danske forskningsprojekter vil bruge James Webb til netop at undersøge galakser og hvad de består af.

Credit: NASA

James Webb rumteleskopet er allerede i fuld gang med at undersøge fjerne planeter og deres atmosfærer. Også her er danske forskningsgrupper med i første række.

Credit: NASA

Rumteleskopets første billede viser et væld af galakser. Forskere har allerede fundet de ældste galakser, man nogensinde har observeret.

Credit: NASA

James Webb rumteleskopet kan også, ligesom sin kollega Hubble Space Telescope, fange enormt smukke billeder af universet. Her ses en stjernetåge, hvor nye stjerner dannes.

Credit: NASA

Information

Mere end to årtiers planlægning, flere måneders kalibrering, og mange timers observation kulminerede i juli måned med offentliggørelsen af de første billeder fra det banebrydende James Webb Space Telescope.

Vi udforsker de nyeste billeder og fremtidens forventninger til James Webb, når fem fantastiske forskere lægger vejen forbi Planetariums Kuppelsal og gør os klogere på verdens største rumteleskop.

Planetariums astrofysiker, Cecilie Sand Nørholm, skyder aftenen i gang med et specialdesignet planetarieshow og en rejse rundt til de vildeste teleskoper på Jorden – og i rummet. Turen går til Chile, Hawaii og videre ud i rummet, hvor vi efterlader dig med aftenens hovedperson, James Webb Space Telescope.

Hvor kom ideen fra? Og hvad skal der til for at bygge verdens største rumteleskop? Tidligere Project Scientist ved ESA, Peter Jakobsen, har været med på hele rejsen og ved om nogen, hvor mange kræfter det har krævet at skabe dette rumteknologiske vidunder.

Men hvordan sender man et teleskop på størrelse med en bus i kredsløb? Det vil astrofysiker, forsker og kommunikationskoordinator ved Cosmic Dawn Center, Peter Laursen, gøre os meget klogere på denne aften.

Og hvad med de videnskabelige resultater? Er der danske bidrag? Victoria Bellinger Strait fra Cosmic Dawn Center er en af de heldige forskere, der skal arbejde med rumteleskopets data, og vil på scenen i Planetarium fortælle om de danske projekter, som står for mere end en tredjedel af teleskopets første observationer.

Teleskopet har allerede bidraget med utallige fantastiske billeder af de mange galakser i vores univers – men hvad fortæller teleskopet os egentlig om vores kosmiske historie? Kasper Elm Heintz, adjunkt ved Cosmic Dawn Center på Niels Bohr Institutet, forsker i galakser og forsøger at afdække hvordan de udvikler sig over tid. James Webb teleskopet spiller her en vigtig rolle, da det kan detektere lys fra universets fjerneste galakser.

Men hvad med liv i rummet? Kan James Webb hjælpe med svar på det? Måske. Postdoc på DTU Space, Hannah Diamond-Lowe, krydser fingre og håber på at blive klogere på exoplaneters atmosfære med hjælp fra James Webb teleskopets data.

Vi glæder os til at se dig til en spændende aften om James Webb Space Telescope.

Info

Længde: 2 timer og 45 minutter

Sprog: Dansk - enkelte oplæg er på engelsk


Program:

19.15: Velkommen

19.20: Verdens vildeste teleskoper v/ Astrofysiker i Planetarium, Cecilie Sand Nørholm

19.40: Vejen til de første billeder v/ Peter Laursen, Senior Science and Communication Coordinator på Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institutet

19.55: Fra tegnebræt til kredsløb v/ Peter Jakobsen, Adjungeret professor, Niels Bohr Institutet

20.10: Pause

20.35: De første galakser v/ Kasper Elm Heintz, Adjunkt ved Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institutet

20.50: Exoplanets in a new light - på engelsk v/ Hannah Diamond-Lowe, Postdoc ved DTU Space

21.05: Danish science, international telescope - på engelsk v/ Victoria Bellinger Strait, Postdoc ved Cosmic Dawn Center, Niels Bohr Institutet

21.20: Spørgsmål

21.50: Tak for i aften

 

15. november kl. 19.15

Pris
195 kr. / 156 kr. med årskort
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Inden programstart er der mulighed for at opleve udstillingerne.
Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før arrangementet starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.

__________

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.