
Arrangement
Foredrag og film: Skaber døende stjerner gråvejr?
Foredrag og film: Skaber døende stjerner gråvejr?
- onsdag 26/02
Foredrag og film: Skaber døende stjerner gråvejr?
- onsdag 26/02
Information
De største stjerner vi kender til lever korte, turbulente liv og ender til sidst deres dage i en voldsom eksplosion. Sådanne supernovaer – altså, eksploderende stjerner – kan påvirke dannelsen af skyer her på Jorden.
Det kan måske lyde forunderligt, at universet omkring os kan være skyld i grå og regnfulde dage, men Jorden bliver konstant ramt af partikler og stråling udefra. Dette kan påvirke skydannelse på tidsskalaer lige fra uger til hundrede af millioner år og skyldes både enorme udbrud på Solen, men også vores solsystems rejse ind og ud af Mælkevejens stjernefyldte spiralarme.
Martin Bødker Enghoff løb med sejren til Planetariums Science Slam i november 2019, hvor han på blot 7 minutter skulle fortælle om sin forskning. Denne aften har vi givet ham 60 minutter. Hør bl.a. om hvordan Jordens atmosfære bliver påvirket af eksploderende stjerner i den anden ende af galaksen.
Vi skal også høre om laboratorie-eksperimenter, hvor de første trin af skydannelse molekyle for molekyle genskabes, samt satellit-observationer af Jordens skydække, fortidens klima og meget, meget mere.
Martin lover at du efter foredraget, aldrig vil se på en sky på samme måde igen.
Efter foredraget viser vi vores film ”Secrets of the Universe”. Filmen handler om hvordan man på CERN i Geneve undersøger de partikler, som også findes i kosmisk stråling.