Planetarium

Lukket i dag

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Foredrag og film: Liv på Mars

Har der været liv på Mars? Spørgsmålet, der forplanter sig som et ekko fra den ene Mars-mission til den næste. Men hvordan finder man ud af det? Hvor skal man lande og hvilke eksperimenter skal man medbringe, for at teste om der virkelig har været liv på vores røde nabo?

Kom med bag kulissen, når planetfysiker og lektor ved Niels Bohr Institutet, Morten Bo Madsen, giver os indblik hvordan man tidligere, forgæves, har forsøgt at besvare spørgsmålet: er der liv på Mars? Han vil desuden også fortælle mere om fremgangsmåden med den NASA-mission, som bliver sendt mod Mars i sommeren 2020.

Morten Bo Madsen er en vaskeægte Mars-veteran og arbejder lige nu på adskillige eksperimenter, der blandt andet skal gøre os klogere på hvordan man kan hive ilt ud af Mars’ atmosfære og indsamle materiale, der skal sendes tilbage til Jorden i 2031.

Køb billetter

Foredrag og film: Liv på Mars

Vælg dag
01/03

Aftenens foredragsholder Morten Bo Madsen, Lektor og planetfysiker ved Niels Bohr Instituttet.

NASAs næste Mars-rover er færdigbygget.

Roveren befinder sig nu i Florida hvor den i juli 2020 opsendes med kurs mod den røde planet. Hvis alt gå efter planen, vil den nye rover lande på Mars i februar 2021. Credit: NASA

Mars-missionen 2020

Credit: NASA

Information

På grund af nedlukningen af Planetarium bliver foredraget ikke afholdt som planlagt d. 25/6 – 2020. Vi arbejder på en ny dato, som vi melder ud hurtigst muligt.

________

 

Et meget væsentligt spørgsmål i naturvidenskaben kredser om livets oprindelse og hvorvidt liv måske kan være opstået andre steder end på Jorden.

Der bygges i øjeblikket teleskoper og instrumenter, som i de nærmeste årtier vil være i stand til at finde livstegn i atmosfærer på de nærmeste exoplaneter.

Også i Solsystemet findes måner og planeter, hvor det i princippet er muligt, at liv kan have udviklet sig. Den mest oplagte kandidat er dog nok planeten Mars og derfor vil hele tre nye missioner blive sendt mod Mars i 2020.

Aftenens foredragsholder Morten Bo Madsen, Lektor og planetfysiker ved Niels Bohr Institutet, har deltaget i alle NASA’s rover-missioner til Mars. Lige fra Mars Pathfinder landeren i 1997, Spirit og Opportunity i 2003, Phoenix-landeren i 2007 og til Curiosity i 2011. Under disse missioner har han været med til at identificere kilden til de magnetiske egenskaber hos støv og jord på Mars, bidraget til opdagelsen af vand-is i undergrunden og har været med til at påvise, at der engang har været floder i Gale-krateret på Mars.

Morten Bo Madsen er i øjeblikket holdmedlem på tre ud af syv eksperimenter (Mastcam-Z, SuperCam og MOXIE) på NASA’s nye Mars-rover, der efter planen bliver sendt afsted til sommer den 17. juli 2020 og forventes at lande i Jezero-krateret den 18. februar 2021.

Et af missionens primære formål er indsamle op til 30 små boreprøver, som skal bringes tilbage til Jorden af en ny mission i 2031. I dette foredrag vil Morten Bo Madsen løfte sløret for de eksperimenter han bidrager til og hvordan man vil forsøge at finde de bedste prøver at returnere til Jorden for bl.a. at blive klogere på om der har været liv på Mars.

Efter foredraget viser vi filmen ”Journey to Space”, som både handler om nutidens forberedelser til længere rumrejser, samt fremtidens planer om at sende mennesker til Mars.

Læs mere
Morten Bo Madsens årskriftartikel på Carlsbergfondet: Jagten på spor efter liv på Mars intensiveres

NASAs hovedside for Mars-missionen 2020: mars.nasa.gov/mars2020/ 

Info

Længde: 2:35

 

Program onsdag den 24. juni

19:15-20:15
Foredrag ved Morten Bo Madsen, lektor i planetfysik ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet

20:15 – 20:40
Spørgsmål

20:40 – 21:00
Pause

21:00 – 21:50
Filmen ”Journey to Space”

21:50
Tak for i aften

Bemærk: Inden foredraget er der mulighed for at se udstillingerne.

Billetpris 195,- kr.

Pris med årskort 156,- kr.

+ 5,- kr. i ekspeditionsgebyr

Billetter kan ikke reserveres. og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Der findes tre kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.