Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-20.00
Onsdag 9.30-20.00
Torsdag 9.30-20.00
Fredag 9.30-21.30
Lørdag 9.30-20.00
Søndag 9.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.00

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Når det sker / Den formørkede Sol i Grønland

Oplev en solformørkelse på nært hold – lige i hjertet af København.

Et æstetisk skue. En videnskabelig mulighed. En oplevelse for livet. En solformørkelse i 8K i Planetariekuplen.

Den 10. juni bliver Solen dækket af Månen. I Danmark er formørkelsen delvis, men heldigvis kan vi tage dig virtuelt til Grønland, hvor formørkelsen dækker solen helt og skaber et spektakulært skue.

Køb billetter

Når det sker / Den formørkede Sol i Grønland

Vælg dag
01/03
Solformørkelse set fra rummet

Credit: NASAs EPIC Team

En solformørkelse, som den ser ud gennem solformørkelsesbriller

Solformørkelse set fra Mars

Credit: NASA/JPL-Caltech/Malin Space Science Systems/Texas A&M Univ.

Information

Mindst to gange årligt kan man se en solformørkelse på Jorden. Det er et unikt astronomisk fænomen, der kun er få forundt, da det oftest kun kan ses fra et begrænset område. Sidste gang en total eller ringformet solformørkelse var synlig fra Danmark var i 1851, og næste gang bliver på Bornholm, i 2142.

Men fortvivl ikke, med Planetariums spritnye digitale univers DIGISTAR, kan vi virtuelt rejse derhen hvor Måne, Sol og Jord står allerbedst. Systemet indeholder den nyeste forskningsdata, som gør os i stand til at tage dig med på en autentisk rejse, så tæt på virkeligheden at det føles som at være til stede under den grønlandske himmel.

Denne formiddag rejser vi til Thule i Nordvestgrønland for at se hvordan dagslyset falmer, når Månen bevæger sig ind imellem Jorden og Solen og former en lysende ring i knap 4 minutter kl. 12.35 (dansk tid).

Men inden vi læner os tilbage og nyder det flotte skue af en ildring, der omfavner Månen, skal vi en tur i rummet. Vi skal opleve hvordan Månens skygge danser henover Jorden med 4000 kilometer i timen og vi skal opleve, hvordan en solformørkelse ser ud fra Månen, Mars og fra de andre planeter i vores solsystem.

På Jorden er vi så heldige at størrelses- og afstandsforholdet mellem Månen og Solen er helt perfekt. Månen passer lige indover Solen og danner den karakteristiske ring af ild som vi ser ved totale og ringformede solformørkelser. Denne formiddag i juni er det en ringformet solformørkelse vi skal se på Nordeuropas største kuppellærred, hvor vi også dykker ned i den videnskab som skaber det flotte naturfænomen.

En solformørkelse er nemlig ikke bare en æstetisk kuriositet, det er en fantastisk mulighed for videnskabelige eksperimenter og observationer. Her kan vi bevise Einsteins relativitetsteori, blive klogere på Solens aktivitet og få vigtig viden om Solens atmosfære. Alt dette og meget mere vil du få indsigt i, når vi virtuelt flyver dig til Nordvestgrønland for at opleve årets første solformørkelse.

Efter foredraget krydser vi fingre for, at det er skyfrit på Planetariums forplads, hvor du vil få lejlighed til at observere den delvise solformørkelse i vores solteleskoper og de solformørkelsesbriller som følger med din billet til arrangementet.

Info

Længde: 1:45

Sprog: Dansk


Program:

11.30: Solformørkelsesrejsen begynder. Astrofysiker Cecilie Sand Nørholm fortæller om fænomenet.

12.30: Solformørkelse i Grønland (Real-time med Planetariums digitale univers)

12.45: Maximum for den delvise formørkelse i Danmark

13.15: Tak for i dag

 

Foredrag og film: Torsdag den 10. juni kl. 11.30

Pris
195 kr. / 156 kr. med årskort
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før foredraget starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.

__________

Billetter kan ikke reserveres og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne dog blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.