Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-20.00
Onsdag 9.30-20.00
Torsdag 9.30-20.30
Fredag 9.30-21.30
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Foredrag og film: Din tid er helt speciel

Sommetider oplever vi, at tiden næsten går i stå – andre gange går den så hurtigt, at vi næsten ikke kan følge med.

Men hvad er tid? Hvordan undersøger man det? Og hvad betyder fænomenet for os som mennesker?

Køb billetter

Foredrag og film: Din tid er helt speciel

Vælg dag
01/03

Tv. Ulrik Ingerslev Uggerhøj og th. lektor i filosofi Søren Riis

Voyage og Time trailer

Køb Ulrik Uggerhøjs lommebog tid i Planetariums butik. Pris 49,95 kr.

Information

Tid er altafgørende for vores undersøgelse af universets objekter og fænomener, heriblandt Jordens position i verdensrummet.

Mennesket lever på den ene side i fortid, nutid og fremtid samtidig – uden denne bredde ville menneskets bevidsthed ikke kunne hænge sammen, og vi kunne eksempelvis ikke nyde musikkens væsen.

Men hvordan er det så, at vi skal vi forstå tiden som begreb og fænomen? Kan vi gøre os fri af den og forstå den som et fysisk fænomen eller er den dybt knyttet til os som mennesker?

Vi har inviteret professor i fysik og astronomi Ulrik Ingerslev Uggerhøj og lektor i filosofi og dr. phil Søren Riis til Planetarium for at fortælle om tiden som fænomen – for det er noget ganske specielt.

Ulrik Ingerslev Uggerhøj, vil i første omgang give os indblik i fysikkens forståelse af tid, og hvordan vi kan underkaste fænomenet videnskabelige undersøgelser og eksperimenter, der belyser dens gang.

Dernæst vil han fortælle hvordan tid er relativ; hvordan din fætter i La Paz lever kortere end dig over en periode på 80 år.

Ikke nok med det, du kan sågar påvirke din egen tid i forhold til dine omgivelser blot ved at flyve over Atlanten – man mærker det dog ikke selv. Det bliver kun klart i sammenligning med andre. Så Sundhedsstyrelsens anbefaling af motion til at forlænge livet er understøttet af relativitetsteorien: I stilstand ældes man hurtigst.

Du kan købe Ulrik Uggerhøjs lommebog i Planetariums butik. Pris 49,95 kr, og Ulrik signerer gerne bogen efter foredraget.

Efter Ulrik Uggerhøj giver vi ordet videre til Søren Riis som vil betragte begrebet tid med udgangspunkt i menneskets bevidsthed om begrebet.

Vi starter i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor Futuristerne erklærede tiden og rummet for døde som en hyldest til den fremadstormende teknologi som flyvemaskiner og radioer.

Dernæst betragter han det paradoksale i at vi, med fysikken og teknologien in mente, kan få det indtryk, at hvert sekund og hvert minut varer lige lang tid, samtidig med at vi kan få følelsen af, at tiden nærmest snegler sig afsted, og at det til andre tider går så hurtigt, at vi næsten ikke kan følge med.

Efter de to foredrag er der mulighed for spørgsmål og diskussion, herefter viser vi filmen Voyage of Time på, der blandt andet iscenesætter tiden i relation til universet.

Info

Sprog: Dansk

 

Torsdag den 5. marts 2020

Program

19:15 – 19:45
Foredrag Ulrik Ingerslev Uggerhøj, Institutleder og professor i fysik og astronomi ved Århus Universitet

19:45 – 20:15
Foredrag Søren Riis, dr.phil. og lektor i filosofi ved Roskilde Universitet

20:15 – 20:35
Spørgsmål og diskussion

20:35 – 21:00
Pause

21:00 – 21:55
Filmen ”Voyage of Time”

21:55
Tak for i aften

Bemærk: Inden foredraget er der mulighed for at se udstillingerne.
I vores udstilling Made in Space kan man blandt på en af vores infoskærme opleve Ulrik Ingerslev Uggerhøj fortælle om begrebet tid.

Billetpris 195,- kr.

Pris med årskort 156,- kr.

+ 5,- kr. i ekspeditionsgebyr

Billetter kan ikke reserveres. og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Der findes tre kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.