Åbningstider i denne uge
Åbningstider i skolernes sommerferie

Mandag 09.30-20.30
Tirsdag 09.30-20.30
Onsdag 09.30-20.30
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-20.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-20.30

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu
Billetter og program
Arrangement

Exoplaneter i nyt lys

Fra forskning til fulldome. Vi omsætter den nyeste exoplanet-data fra James Webb Space Telescope til unikt indhold i Planetariekuplen.

I samarbejde med den fantastiske formidler og forsker fra DTU Space, Alexander Rathcke, præsenterer vi et planetarieshow og foredrag, der tager udgangspunkt i de data som Alexander netop har modtaget fra det imponerende James Webb Space Telescope.

Exoplaneter i nyt lys

Vælg dag
  • torsdag 03/10

Køb billetter

Exoplaneter i nyt lys

Vælg dag
  • torsdag 03/10
01/04
Illustration af TRAPPIST-1c.

Credit: NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI)

Visualisering af James Webb Space Telescope

Credit: NASA

Alexander Rathcke, postdoc på DTU Space

Trailer: Jordens Historie

Information

Det enorme rumteleskop James Webb Space Telescope (JWST), giver os mulighed for at kigge dybere ud i rummet og end nogensinde før.

Det er en forskers største drøm at få observationstid på JWST, og den drøm udlever den talentfulde exoplanet-forsker, Alexander Rathcke, til fulde.
Han har, som en af de første, fået mulighed at pege det fantastiske teleskop i retning mod solsystemet TRAPPIST-1.

TRAPPIST-1 ligger kun 40 lysår væk og har 7 planeter på størrelse med Jorden.
Det er særligt den tredje planet i TRAPPIST-1 systemet, planet c, som Alexander er interesseret i at analysere. Planet c ligger nemlig på kanten af den beboelige zone omkring sin stjerne – en stjerne, der er meget mindre end vores egen Sol.

Alexander håber, at observationer af planet c kan give svar på, om netop denne slags planeter kan have en atmosfære, ligesom man kender det fra planeter som Venus eller måske endda Jorden – en atmosfære, som er essentiel for at liv, som vi kender det, kan opstå.

Vi venter derfor i spænding på denne aften, hvor det måske også bliver muligt at komme lidt nærmere svaret på, om der findes liv i rummet.

Med sine unikke data og nyeste forskning, har Alexander udviklet særligt indhold til den ikoniske Planetariekuppel, i samarbejde med Planetariums astrofysiker, Cecilie Sand Nørholm.

Sammen vil Alexander og Cecilie tage dig med til fjerne stjernesystemer, blandt andet TRAPPIST-1, og indvie dig i hvordan lyset fra fremmede planeter kan gemme på gåden til Jordens og solsystemets oprindelse.

I efteråret 2023 og foråret 2024 observerede JWST netop TRAPPIST-1 systemet – en observation på initiativ fra Alexander.

Dette efterår står han igen på scenen i Planetariekuplen, hvor disse data vil blive inkorporeret i et forskningsbaseret planetarieshow, der tager dig med til TRAPPIST-1 og dybt ind i den nyeste viden om exoplaneter. Det bliver helt enestående!

Vi glæder os til at byde både Alexander og dig velkommen til en fantastisk aften under planetariekuplen.

Info

Længde: 2 timer og 45 minutter

Sprog: Dansk


Program:

19.15: Velkommen

19.20:Exoplaneter i nyt lys /Alexander Rathcke, Postdoc, DTU Space

20.20: Spørgsmål

20.50: Pause

21.10: Filmen Jordens Historie

22.00: Tak for i aften

 

Dato
Torsdag 3. oktober

Pris
205 kr. / 164 kr. med årskort
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Billetter afhentes minimum 30 minutter før arrangementet starter. Ønsker I at opleve vores udstillinger, kom da gerne tidligere.

Købte billetter refunderes ikke.
Dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens §18, stk. 2, hvilket betyder, at fortrydelsesretten bortfalder, når din bestilling er gennemført.

Der er fire kørestolspladser i Planetariekuplen. Pladserne kan ikke købes/bestilles online, men derimod ved henvendelse til billetsalget enten telefonisk (33 12 12 24) eller ved fysisk fremmøde.