Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-20.00
Onsdag 9.30-20.00
Torsdag 9.30-20.30
Fredag 9.30-21.30
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
12.00-18.00

Menu
Billetter og program
Udsolgt

Et spørgsmål om tid

Din tid. Jordens tid. Universets tid.

Tiden er et livsvilkår, et videnskabeligt grundlag og en helt igennem mærkelig ting.

Fysikeren Ulrik Uggerhøj, filosoffen Dan Zahavi og geologen Minik Rosing vil denne aften give dig perspektiv på fænomenet tid, inden vi samme nat skifter til vintertid.

Køb billetter

Et spørgsmål om tid

Vælg dag
01/03
Foredrag om tid

Tre forskere med hver deres perspektiv på tid.

Rejse i tid

Glæd dig til fulldome filmen "Rejse i tid"

Jordens tid. Menneskets tid. Universets tid. Perspektivet er det afgørende.

Information

Denne aften skal vi dvæle lidt ved tid som begreb, fænomen og fornemmelse. En fysiker, en filosof og en geolog vil belyse tid med hver deres udgangspunkt. Samtidig får du mulighed for at se filmen ”Rejsen i tid”, en af Planetariums nyeste film, der vises i fulldome i den nye Planetariekuppel.

Professor i fysik ved Aarhus Universitet, Ulrik Ingerslev Uggerhøj, vil give os indblik i fysikkens forståelse af tid. Hvordan tidens relativitet kan underkastes videnskabelige undersøgelser, der viser at din tid kan blive påvirket af både tyngdekraft og bevægelse. Fundamentale egenskaber, som blev beskrevet første gang af Einstein i 1905 og siden er blevet eftervist gentagende gange gennem eksperimenter af blandt andet Ulrik Ingerslev Uggerhøj.

Professor Minik Rosing ved Globe Institute på Københavns Universitet, vil give os et perspektiv på Jordens og solsystemets tid. Hvordan Jorden har en tidslighed indkapslet i lag, bevægelser, bombardementer og fossiler, godt gemt på de mest øde og ugæstfrie steder du kan forestille dig.

Hvad betyder Jordens geologiske tid og udvikling for vores tidsopfattelse, nutid og fremtid? Kan man tale om at tiden i geologisk forstand har gået hurtigt og langsomt på forskellige tidspunkter og hvordan ser det ud nu, hvor vi måske står på tærsklen til en ny geologisk periode?

Dan Zahavi, professor i filosofi ved Københavns Universitet og leder af Center for Subjektivitetsforskning, vil belyse begrebet tid med udgangspunkt i menneskets bevidsthed om og forståelse af fænomenet.

Dan vil give dig indblik i menneskets forhold til tiden som et livsvilkår. Hvordan det er noget ganske specielt, når vi på en og samme tid lever i fortid, nutid og fremtid. En samtidighed, der eksisterer i den menneskelige bevidsthed, der netop ikke ville hænge sammen uden denne tidslige selvforståelse og uden hvilken vi fx heller ikke ville kunne nyde musikkens væsen. Samtidig er vores fornemmelse af tid paradoksal, når vi kan få det indtryk, at hvert sekund og hvert minut varer lige lang tid, selvom vi har følelsen af, at tiden nærmest snegler sig afsted, og at det til andre tider går så hurtigt, at vi næsten ikke kan følge med.

Til sidst vil vi byde op til diskussion mellem de tre oplægsholdere og inddrage publikum løbende med spørgsmål og input, inden vi skal se fulldome-filmen ”Rejse i tid”, der med udgangspunkt i astronomi og astrofysik behandler tiden som fænomen.

Info

Længde: 2 timer og 30 minutter


Program:

19.15: Velkommen

19.20: Ulrik Ingerslev Uggerhøj /Fysikkens tid

19.40: Minik Rosing /Jordens tid

20.00: Dan Zahavi /Menneskets tid

20.20: Spørgsmål og diskussion

20.50: Pause

21.20: Rejse i tid /Film i fulldome

21.45: Tak for jeres tid

Sprog: Dansk

 

Vi anbefaler ankomst minimum 30 minutter før foredraget starter. Kom gerne før, hvis I ønsker at opleve vores udstillinger.

___________

Pris
195 kr. / 156 kr. med årskort
+ 5 kr. i ekspeditionsgebyr

Billetter kan ikke reserveres. og købte billetter refunderes ikke – dette køb er omfattet af forbrugeraftalelovens § 18, stk. 2, hvilket betyder, at du ikke har fortrydelsesret, når din bestilling er gennemført.

Bemærk: Aflysning på grund af COVID-19
Hvis arrangementet ikke kan afholdes på baggrund af nye COVID-19 restriktioner fra myndighederne, vil billetterne blive refunderet.

Der findes fire kørestolspladser i Kuppelsalen. Pladserne kan kun købes/bestilles ved henvendelse i billetsalget.