Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-20.00
Onsdag 9.30-20.00
Torsdag 9.30-20.30
Fredag 9.30-21.30
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.30

Menu

DISCLAIMER - Aprilsnar: Planetarium i kapløb om genbrug af ISS rumstation til ny udstilling om rumfart

Planetarium vil opkøbe rumstationen ISS og genbruge den i udstillingen både i og udenfor de ikoniske rammer ved Sankt Jørgens Sø på Gammel Kongevej i København. Rumstationen er ellers planlagt til at skulle skrottes i 2031 ved en nedstyrtning i Stillehavet, men Planetarium har allerede modtaget positive tilkendegivelser fra to store fonde om fondsbidrag til at give ISS et efterliv i Planetarium – til gavn for både læringsforløb for skoler og gymnasier, den danske befolkning og international turisme.

“Det er jo ikke en helt almindelig skrotpræmie vi taler om, men vi er i dialog med både fonde, virksomheder og de relevante rumagenturer for at sikre, at denne enestående rumkulturarv ikke går tabt som rumskrot i havet”, udtaler Mette Broksø Thygesen.

Nyerhvervelsen kommer i forlængelse af både den danske regerings nationale rumstrategi, der har fokus på bæredygtighed, og Planetariums målsætning om at arbejde mere med bæredygtig rumfart i både udstillinger, arrangementer og forestillinger. Det nyeste eksempel på den bæredygtige retning er dokumentaren Space Junk, der viser de store konsekvenser, rumskrot har for vores planet.

“Vi forventer at bryde ISS op i flere dele. Meget af rumstationen vil indgå i en ny udstilling om rumfart og rumteknologi, der åbner i forbindelse med Andreas Mogensens næste mission. Samtidig tegnes der på at omforme elementer fra ISS til en legeplads ud mod Gammel Kongevej til glæde for alle, ” fortæller administrerende direktør i Planetarium, Mette Broksø Thygesen.

I sidste uge blev det nemlig annonceret, at Andreas Mogensen skal på en ny, seks måneder lang mission til Den Internationale Rumstation, ISS. Den danske astronauts næste mission vil blandt andet have fokus på bæredygtighed, og et af de projekter, han vil arbejde med, er, hvordan man både kan reparere og genbruge dele af rumstationen.

Derudover er Planetarium i dialog med Københavns Kommune om at placere dele af rumstationen på et plateau i Sankt Jørgens Sø. Det skal være til gavn for både gæsterne i den nye Restaurant Gemini og de mange daglige forbipasserende rundt om søen.

FAKTA

/ Den ikoniske Cupola, hvorfra astronauterne ser ned på Jorden, vil blive integreret i udstillingerne sammen med genstande fra rumstationen, der viser livet ombord

/ Solpanelerne fra ISS vil blive forsøgt udstillet på et plateau i Sankt Jørgens Sø

/ Beboelsesmodulerne, og de forskellige laboratorier som ISS består af, vil blive omdannet til legeplads på Planetariums forplads på Gammel Kongevej