Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.30
Tirsdag 09.30-20.00
Onsdag 09.30-20.00
Torsdag 09.30-20.30
Fredag 09.30-21.30
Lørdag 09.30-20.30
Søndag 09.30-19.00

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-20.00

Menu

Planetariums månesten

Planetariums månesten er fra den sydvestlige kant af Camelot-krateret, og den har en vægt på 207 gram. Omkring 10 % af stenen består af 2-3 mm. lange krystalkæder

Månestenen blev i 1972 fragtet til Jorden i forbindelse med Apollo 17-missionen, og er efter sigende den største månesten udenfor USA´s grænser.

Den 19. december 1972 var holdet bag Apollo 17-missionen tilbage på Jorden, og der har ikke været mennesker på Månen siden.

Apollo-månestenene blev indsamlet under anvendelse af forskellige redskaber, herunder hamre, river, skeer, tænger og borerør.

De fleste sten blev fotograferet før indsamlingen for at registrere de sammenhænge, hvori de blev fundet. De blev anbragt i prøveindsamlingsposer, som blev placeret i en Specialmiljøprøvecontainer for at beskytte dem mod forurening under hjemførelse til jorden.

I almindelighed er de indsamlede månesten ekstremt gamle sammenlignet med sten fundet på Jorden, når man måler med radiometrisk tidsbestemmelsesteknikker.

De yngste månesten er ældre end de ældste fundne sten på Jorden. De rækker i alder fra 3,2 milliarder år for basaltprøverne fra Månens bassiner til op imod 4,6 milliarder år for prøverne fra højdedragene, og der er derfor tale om prøver stammende fra meget tidligt i Solsystemets dannelse.

01/03

Planetariums

Astronauterne Eugene Cernan(th) og Harrison Schmidt samlede lidt over 110 kg månesten under deres 3 dages ophold på Månen, herunder den månesten der er udstillet i Planetarium. Billedet er fra kommandomodulet under Apollo 17-missionen.

Her kan du finde Camelot-krateret, hvor Planetariums månesten stammer fra.

Om Månen

Månens landskab er goldt, og dækket af kratere, som skyldes meteornedslag.

De fleste kratere stammer fra tidligt i Månens historie, fra perioden som man kalder Det Store Bombardement (Late Heavy Bombardment, for ca. 4,1-3,8 milliarder år siden). Fordi Månen ikke har nogen atmosfære, møder meteorerne ingen modstand, før de kolliderer med Månens overflade, og der er ingen vind og vejr til at udviske kraterne. Store meteornedslag sker langt fra lige så ofte i dag. Et af disse kratere, Tycho, er opkaldt efter den danske astronom Tycho Brahe. Selv om Månens tyngdekraft kun er 1/6 af Jordens, ændres både Månens og Jordens form en anelse på grund af hinandens tyngdekraft. Tidevandet her på Jorden er et resultat af tiltrækningen fra Månen.

Satellitter er ikke kun menneskeskabte konstruktioner, som kan hjælpe os med at observere og indsamle data, at se TV og høre radio, eller kommunikere. En satellit defineres som noget, der er i kredsløb om et himmellegeme. Månen er i kredsløb om Jorden og vi kalder den en naturlig satellit. Vores måne er en blandt Solsystemets over 170 kendte måner. Fra Jorden ser vi altid Månen fra den samme side. Den har det, man kalder en bundet rotation. I forbindelse med de seks Apollo-landinger fra 1969-1972 har astronauter indsamlet store mængder af data om Månen.

Udstillinger

Gå på opdagelse i Planetariums udstillinger før eller efter din tur i Planetariekuplen.

Tycho Brahe

Thyge Ottesen Brahe, oftest kaldet Tycho Brahe, var en dansk astronom, der betragtes som grundlæggeren af den moderne observerende astronomi. I 1572 opdagede Tycho Brahe en ny stjerne på himlen, som han navngav Nova Stella.

Jernmeteoritten fra Grønland

I 1963 fandt den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald under et frokosthvil tilfældigt en rustbrun sten, som skulle vise sig at være den tungeste meteorit fundet af en nulevende person.