Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-19.45
Onsdag 9.30-19.45
Torsdag 9.30-20.30
Fredag 9.30-21.15
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-18.45

Åbningstider kan være påvirket af særarrangementer - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
12.00-18.00

Menu
Udstilling

Jernmeteoritten fra Grønland

I 1963 gjorde den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald et spektakulært fund i forbindelse med en ekspedition i Nordvestgrønland.

Under et frokosthvil faldt hans blik på tilfældigt på en rustbrun sten, som skulle vise sig at være den tungeste meteorit fundet af en nulevende person.

"Agpalilik"

Vagn Fabritius Buchwald opdagelse i Grønland er en af verdens største fund af jernmeteoritter, og den vejer hele 20 tons.

Han døbte den efter findestedet – halvøen Agpalilik, som betyder “klippen, hvor søkongen bor”.

Da den tonstunge meteorit Agpalilik skulle bjerges foregik det ved håndkraft og meteoritten blev transporteret ned til kysten på en præfabrikeret stålslæde.

I dag står den største del af meteoritten i Geologisk Museums gård, hvorpå den blev fragtet til Danmark i 1967 – fire år efter fundet.

Du kan se en mindre del af meteoritten på Planetarium. Find den i udstillingsrummet for rummissioner.

Jernmeteoritter er yderst interessante for forskerne, da de er eksempler på tilgængeligt materiale, som svarer til det, vi har i Jordens kerne. Samtidig kan de fortælle os noget om Solsystemets dannelse.

Jagten på jernmeteoritter

Agpalilik er et brudstykke af den berømte jernmeteorit Cape York, som faldt i Baffin Bugten i Nordvestgrønland for mere end 2.000 år siden.

Der gik rygter om meteoritten blandt forskere og skippere, der besøgte stedet i 1800-tallet, men det var først i 1894, at det lykkedes polarforskeren Robert E. Peary at få mere konkrete oplysninger.

Hans lokale hjælpere kendte til tre meteoritter, som lå 50 km øst for Cape York. Peary frilagde dem sent i 90’erne og sejlede dem til New York. De fik navnene Ahnighito (31 t), Woman (3 t) og Dog (407 kg), og de er i dag udstillet på American Museum of Natural History i New York.

I 1913 og 1955 gjorde man endnu to meteoritfund i området, som fik navnene Savik (3,4 t) og Thule (49 kg). Begge blev bragt til København, og førstnævnte står i dag i Geologisk Museums gård sammen med sin storebror Agpalilik.

Det var disse mange fund, der i 1963 inspirerede Vagn Buchwald til at søge videre efter nye brudstykker.

I alt er der til dato fundet 58 tons Cape York-meteoritter, og formodentlig ligger der mere og gemmer sig under is og sne på Grønland.

Udstillinger

Gå på opdagelse i Planetariums udstillinger og bliv klogere på byggestene til universet og rummissioner før eller efter din tur i Kuppelsalen.

Aktiviteter for hele familien

I en serie aktiviteter sætter Planetarium fokus på solsystemets måner – deltag i månefesten, og bliv begejstret for de vilde fortællinger om vores egen og andre planeters måner.

 

Aktuelle film

Alle film indledes med en digital rumrejse efterfulgt af årstidens aktuelle stjernehimmel.