Åbningstider i denne uge
Generelle åbningstider

Mandag 12.00-18.00
Tirsdag 9.30-19.45
Onsdag 9.30-19.45
Torsdag 9.30-20.30
Fredag 9.30-21.15
Lørdag 9.30-20.30
Søndag 9.30-18.45

Vores åbningstider kan være påvirket af et særarrangement - læs mere
Planetarium

Åbent i dag
09.30-18.45

Menu
Udstilling (under ombygning juni-september 2021)

Jernmeteoritten fra Grønland

I 1963 gjorde den danske forsker Vagn Fabritius Buchwald et spektakulært fund i forbindelse med en ekspedition i Nordvestgrønland.

Under et frokosthvil faldt hans blik på tilfældigt på en rustbrun sten, som skulle vise sig at være den tungeste meteorit fundet af en nulevende person.

"Agpalilik"

OBS: Denne del af udstillingen er under opbygning er perioden juni – midt september 2021.

Vagn Fabritius Buchwald opdagelse i Grønland er en af verdens største fund af jernmeteoritter, og den vejer hele 20 tons.

Han døbte den efter findestedet – halvøen Agpalilik, som betyder “klippen, hvor søkongen bor”.

Da den tonstunge meteorit Agpalilik skulle bjerges foregik det ved håndkraft og meteoritten blev transporteret ned til kysten på en præfabrikeret stålslæde.

I dag står den største del af meteoritten i Geologisk Museums gård, hvorpå den blev fragtet til Danmark i 1967 – fire år efter fundet.

Du kan se en mindre del af meteoritten på Planetarium. Find den i udstillingsrummet for rummissioner.

Jernmeteoritter er yderst interessante for forskerne, da de er eksempler på tilgængeligt materiale, som svarer til det, vi har i Jordens kerne. Samtidig kan de fortælle os noget om Solsystemets dannelse.

Jagten på jernmeteoritter

Agpalilik er et brudstykke af den berømte jernmeteorit Cape York, som faldt i Baffin Bugten i Nordvestgrønland for mere end 2.000 år siden.

Der gik rygter om meteoritten blandt forskere og skippere, der besøgte stedet i 1800-tallet, men det var først i 1894, at det lykkedes polarforskeren Robert E. Peary at få mere konkrete oplysninger.

Hans lokale hjælpere kendte til tre meteoritter, som lå 50 km øst for Cape York. Peary frilagde dem sent i 90’erne og sejlede dem til New York. De fik navnene Ahnighito (31 t), Woman (3 t) og Dog (407 kg), og de er i dag udstillet på American Museum of Natural History i New York.

I 1913 og 1955 gjorde man endnu to meteoritfund i området, som fik navnene Savik (3,4 t) og Thule (49 kg). Begge blev bragt til København, og førstnævnte står i dag i Geologisk Museums gård sammen med sin storebror Agpalilik.

Det var disse mange fund, der i 1963 inspirerede Vagn Buchwald til at søge videre efter nye brudstykker.

I alt er der til dato fundet 58 tons Cape York-meteoritter, og formodentlig ligger der mere og gemmer sig under is og sne på Grønland.

Udstillinger

Gå på opdagelse i Planetariums udstillinger og bliv klogere på byggestene til universet og rummissioner før eller efter din tur i Kuppelsalen.

Aktiviteter for hele familien

I en serie aktiviteter sætter Planetarium fokus på solsystemets måner – deltag i månefesten, og bliv begejstret for de vilde fortællinger om vores egen og andre planeters måner.

Aktuelle film

Alle film indledes med en digital rumrejse efterfulgt af årstidens aktuelle stjernehimmel.